Коријени живљења и пјевања” отварају “Поетске дане Даре Секулић” у Источном Сарајеву

Илијана Божић
Коријени живљења и пјевања” отварају “Поетске дане Даре Секулић” у Источном Сарајеву

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Непроцјењив је њен допринос савременој српској поезији у БиХ тако да традиционалним одржавањем “Поетских дана Даре Секулић” ми не дозвољавамо да Дара Секулић падне у заборав.

“Ријечи су библиотекарке Матичне библиотеке Источно Сарајево Иване Куљанин која је за “Глас Српске” говорила о Дари Секулић и манифестацији која се одржава у њену част. Програм који је припремљен у славу пјесникиње љубави и туге, борбе и опстанка почеће вечерас од 19 часова, када је планирано умјетничко вече “Коријени живљења и пјевања”.

Како је казала Куљанин, из ове библиотеке надају се да ће детаљним истраживањем живота и рада Даре Секулић у будућности бити објављено више књижевних студија о њеној поезији те да ће изложба “Сретна скитница”, као и објављена збирка “Опроштајно писмо” и документарни филмови, али и “Поетски дани” бити добар подстицај за даљња проучавања. 

- Свима који су укључени у ову манифестацију иста је жеља, а то је да се прикаже Дарина богата стваралачка ризница. Желимо да подстакнемо младе на креативност и да подигнемо свијест о значају поезије - истакла је она.

Нагласила је да су прошле двије године откако је преминула пјесникиња Дара Секулић, те да Матична библиотека Источно Сарајево осјећа пријатну обавезу да стално говори, пише и подсјећа на њен лик и дјело.

- Посебно када знамо чињеницу да је за Матичну библиотеку Дара говорила да је то њен други дом. До сада смо имали три поставке изложбе “Сретна скитница”, у Источном Новом Сарајеву и у Трнову. Задовољство нам је што ове године у оквиру “Поетских дана” изложбу можемо представити у Народној библиотеци “Бранко Чучак” у Хан Пијеску - додала је она о овој поставки која ће бити отворена сутра у 18 часова у Народној библиотеци “Бранко Чучак”.

Нагласила је да је Дара Секулић била радо виђен гост у Народној библиотеци “Бранко Чучак” те да се дружила с пјесником Бранком.

- Она је својим стваралаштвом обиљежила савремену поезију БиХ у другој половини 20. и почетком 21. вијека тако да је ово више него и довољан разлог да изложбу представљамо не само у Републици Српској, већ и у региону - казала је Куљанин.

У програму “Коријени живљења и пјевања” који почиње вечерас учествују професори, пјесници и књижевници Недељко Бабић и Недељко Жугић, рецитатори Милан Димић, Владимир Зеленовић и Илија Мимић. У музичком дијелу пјесме Даре Секулић, које су компоновали Пеђа Харт и Лука Новосел, изводе Маја Новосел и Лука Новосел. У оквиру ове умјетничке вечери биће приказан и ТВ серијал “Српска поезија страдања и патње” кроз стваралачку судбину пјесникиње Даре Секулић, аутора Витомира Митрића у коме говоре глумци рецитатори и пјесници.

У оквиру манифестације биће говора о поезији Даре Секулић, а о њеном значају за српску књижевност и очување традиције српског језика говориће професори српског језика и књижевности из Српске и Србије Саша Кнежевић, Станислав Станковић, Александар Костадиновић, Борис Ђорем и пјесник Недељко Бабић.

Књига Даре Секулић “Опроштајно писмо” биће промовисана сутра у 14 часова, а манифестација ће трајати до петка.

“Опроштајно писмо”

Рукопис збирке поезије “Опроштајно писмо” Дара Секулић оставила у заоставштину запосленима у Матичној библиотеци Источно Сарајево.

- Испунили смо жељу наше завичајне пјесникиње. Министарство просвјете и културе помогло је у објављивању ове збирке у октобру 2022. године. Наша је тежња оснивање едиције “Завјештај”, у оквиру које бисмо објавили све рукописе завичајних аутора - рекла је она и додала да је прва међу њима збирка “Опроштајно писмо”.

Књига је посвећена сестри Софији Војнић и подијељена је у четири цјелине: Немој о том, ћути, Повјеравање, Разговор с Маром и Жути сат.

- Већина пјесама обавијена је тугом и очајањем, осјећа се Дарин призвук опраштања од суровог свијета и горчине коју носи њена судбина. Можемо осјетити зрелост без илузија, на моменте и оптимизам, али прије свега осјећа се суровост нашег времена - закључила је Куљанин.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана