“Конформиста” у издању на српском језику: Човјек у кварном срцу фашизма

Бранислав Предојевић
“Конформиста” у издању на српском језику: Човјек у кварном срцу фашизма

НОВИ САД - Класик италијанске и свјетске књижевности роман “Конформиста” добија издање на српском језику и биће објављен у издавачкој кући “Чаробна књига”.

Роман који је објављен 1951. године учинио је Моравију (1907-1990) једним од најчитанијих послијератних европских писаца. Истражујући спрегу између потиснутих емоција, сексуалности и тоталитарног друштва, као и људску спремност да се у потрази за “нормалним животом” подреди конформизму и послушничком менталитету, овај велики мајстор стила исписао је узбудљиву приповијест. Захваљујући дубоком увиду у људску природу овај култни роман остаје свјеж и актуелан и данас.

Моравија на 300 страница мајсторски плете своју причу око главног јунака Марчела Клеричија, човјека којем су ћутање и чување тајни саставни дио карактера.

- Он све држи под контролом, супругу која га воли, колеге које га поштују, скривену моћ која потиче од рада за италијанску тајну полицију у вријеме Мусолинија. А онда му наложе да, како би доказао своју лојалност фашистичкој држави, убије свог бившег професора, који се налази у изгнанству. Још горе, заљубљује се у необичну, фасцинантну жену. Његов унутрашњи живот се пред нама полако отвара, а са њим и покварено срце фашизма - забиљежио је издавач о радњи овог романа.

Моравија је једном примијетио да су најважније чињенице његовог живота биле његова болест, туберкулозна инфекција костију која га је пет година приковала за кревет, и фашизам, јер су обје узроковале да пати и чини ствари које иначе не би урадио.

- Болест и фашизам као двије врсте нежељене патње су одредиле мој живот. Наш карактер формира оно на шта смо приморани да радимо, а не оно што радимо својом слободном вољом - говорио је Моравија.

Његово писање је било обиљежено чињеничним, хладним, прецизним стилом, често осликавајући слабост буржоазије и преиспитујући и провоцирајући конзервативне догме италијанског друштва. Моравија је сматрао да писци морају, ако желе да представљају стварност, заузети моралну позицију, јасно осмишљен политички, друштвени и филозофски став, али и да, у крајњој линији, писац опстаје упркос својим увјерењима.

Превод у издању “Чаробне књиге” дјело је Александра Левија, а роман је штампан у меком повезу на 304 странице.

Филм

Слава и углед романа “Конформиста”, додатно су појачани филмском адаптацијом славног режисера Бернарда Бертолучија из 1970. године. Остварење у којем су глумили Жан Луј Третињан, Стефанија Сандрели, Гастоне Мочини, Енцо Тараско и други стекло је култни статус код критике и публике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана