“Кочићева књига” додијељена књижевнику, критичару и професору Михајлу Пантићу

Миланка Митрић
“Кочићева књига” додијељена књижевнику, критичару и професору Михајлу Пантићу

БАЊАЛУКА - Књижевно признање “Кочићева књига” за 2022. годину, коју додјељује Задужбина “Петар Кочић Бањалука - Београд”, према једногласној одлуци жирија припало је књижевнику, књижевном критичару и професору Михајлу Пантићу.

Пантић је награђен за цјелокупно стваралаштво, док је о награђивању одлучивао жири који је радио у саставу Никола Вуколић (предсједник) те Миљенко Јерговић и Младен Весковић као чланови.

- Данас Михајло Пантић представља једно од најзначајнијих имена нашег књижевног простора, и зашто не рећи и европског. Мислим да нема никакве сумње да је он својим цјелокупним вишедеценијским књижевним радом на најбољи начин обиљежио протекли период у српској књижевности. Како својим ранијим књигама, тако и најновијим не престаје да изненађује нашу јавност и очарава своје читаоце. Једноставно речено, Михајло Пантић је створио раскошно књижевно дјело, по чему је препознатљив - биљежи Никола Вуколић у саопштењу жирија.

Пантић је током вишегодишњег бављења књижевном умјетношћу објавио више од педесет књига прича, књижевних критика, есеја и саставио бројне значајне антологије.

- То га сврстава у ред наших најчитанијих савремених писаца и најзначајнијих приповједача без кога је приповједачки канон, рекли бисмо, на штокавском говорном подручју незамислив. Његова прва Антологија српске приповетке 1945-1995. године доживјела је више издања и постала дио школске лектире. Канонском антологијом српске приповијетке у три тома, која обухвата укупну историју српског приповиједања, Пантић је одредио естетичке домете српске приповијетке. Он је увео нов аксиолошки метод вредновања који захтијева високе естетичке стандарде. Тако је још једном потврдио себе као књижевног критичара, као белетристичког писца и као професора. Представио је себе као изванредног читаоца којем се мора вјеровати и од кога треба учити како се чита. Захваљујући преводима на двадесетак језика, можемо рећи да је он и интернационални писац који поетичност српског језика проноси свијетом - појаснио је Вуколић у саопштењу.

Међу дјелима која је Пантић објавио су збирке прича “Песници, писци и остала менажерија”, “Јутро после”, “Ако је то љубав”, “Ходање по облацима” и друге, као и зборници кратких прича као што су “Ослушкивање тишине”, “Симптоми буке”, “Отисци срца планете” и други. Објавио је бројне антологије, студије, критике и огледе, а његова дјела преведена су на двадесетак језика.

Награда “Кочићева књига” биће му уручена средином марта у Београду.                                                                            

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана