Књижевник Миленко Стојичић обиљежио 30 година стваралаштва

Александра Маџар
Књижевник Миленко Стојичић обиљежио 30 година стваралаштва

Бањалука - Није лако тридесет година опстати на књижевној сцени, бити актуелан, оживљавати ликове и радње, дијелити са читаоцима своје најдубље мисли и превирања, изградити препознатљив стил, звати се писцем, а ипак остати само човјек који умије душом и срцем исписати ријечи које остају заувијек.

Али нико нам није ни обећао да ће у животу све бити лако. Ипак, књижевно вече у част јубилеја Миленка Стојичића и његових тридесет година живота на књижевној сцени, показало је зашто то све што није лако, вриједи.

У вијећници Банског двора Културног центра у Бањалуци окупио се велики број његових пријатеља, колега, познаника и студената како би уљепшали овај дан и исказали своје поштовање према писцу и његовом дјелу.

- Још сам под температуром ове вечери. Оно што могу да кажем и под температуром и под једном великом и малом дозом среће, јесте да је то за мене био доживљај. Поново сам се видио са својим књигама, својим пријатељима и потенцијалним читачима. Не мора човјек да буде мој читалац да би био мој пријатељ. Заиста ме импресионирала атмосфера - казао је Стојичић.

Све вријеме књижевник је покушавао да буде што мање "присутан", јер сматра да је тешко и непристојно говорити о својим успјесима или неуспјесима. Када год су му "дозволили" да уђе у тај простор разговора углавном је био против себе, на шаљив начин.

- Током ове вечери посматрао сам лица у публици, јер свима нама на лицу нешто пише. Тамо сам видио заиста изабране посјетиоце, и према генерацијским и према интелектуалним профилима, за које ја можда умишљам да ме читају или да ће ме читати. Још сам под ловорикама, под стакленим звоном успјеха и неког резултата - није крио срећу Стојичић.

О књигама на посебне начине говорили су књижевни критичари, проф. др Миљко Шиндић, проф. др Дејан Ђуричковић и пјесникиња Александра Чворовић.

Повеља

- За мене је било посебно изненађење додјела повеље организације "Бранко Ћопић" из Бањалуке, чији је предсједник књижевни критичар Светозар Личина. То је на неки начин рефлекс на моје три књиге, које сам ове године објавио о Бранку Ћопићу, три антологије - рекао је Миленко Стојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана