Књижевница Владана Перлић за “Глас Српске” о првој књизи “Куцање на врата куле”: За простор на сцени се мора борити

Илијана Божић
Књижевница Владана Перлић за “Глас Српске” о првој књизи “Куцање на врата куле”: За простор на сцени се мора борити

БАЊАЛУКА - Наслов је мистичан и има више значења. Истовремено асоцира на некакву магијску иницијацију, буди очекивање код читаоца, алудира на уплив подсвјесног у свјесно, а, будући да се ради о мом књижевном дебију, представља и моје ступање на књижевну сцену.

Казала је ово за “Глас Српске” књижевница Владана Перлић о својој првој књизи “Куцање на врата куле”, која је штампана у склопу награде Новица Тадић коју је освојила у марту.

- Данима сам лупала главом о зид како да је назовем, а онда ми је један мој пријатељ Индијац предложио да јој даднем назив “Knocking on the Tower Door”, као алузију на моју пјесму “Нестварне дјевојчице”. Мени се наслов много допао. Наравно, тумачење овог наслова није ограничено само на ове горе наведене - кула и куцање на њу може да буде шта год желите  и то је оно што ми се највише свиђа - рекла је Перлићева.

Истакла је да је књига  подијељена на пет циклуса који носе називе “Извод из породичне митологије”, “Нестварне дјевојчице”, “Загубљена пошта”, “Шепаве љубави” и “Само јецај спасава бића”.

- Наслови циклуса су индикативни у односу на теме којима се баве, а саме пјесме су махом прозног карактера. Моја књига шаље исту поруку као Сандра Булок у филму “Мис тајни агент”: “Строже казне за оне који прекрше условну... И мир у свијету!  - навела је Перлићева.

Према њеним ријечима као и у свакој грани умјетности, простор на књижевно-умјетничкој сцени никоме није дат, за њега се мора изборити.

- Да је тешко, тешко је, али на то си спреман ако већ одлучиш да озбиљно зађеш у нешто тако неозбиљно као што је прављење пјесничке каријере - објаснила је Перлићева.

Младима који желе да пишу и стварају, а немају храбрости да објаве своја дјела, поручила је да дођу у петак у 20 часова у парк “Петар Кочић” гдје ће поред још неколико младих пјесника прочитати неколико својих пјесама.

- То ће им бити добар стимуланс. Важно је читати и читати, како класике, тако и савремене писце, како великане, тако и дилетанте. И од једних и других можете много научити, па зашто не почети од моје књиге - закључила је Перлићева.

Сви заинтересовани књигу “Куцање на врата куле” могу поручити путем њеног профила на друштвеној мрежи “Фејсбук”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана