Књижевница Радмила Карлаш промовисала књигу “Лутак”: Колективна свијест невидљивим концима управља стварношћу

Илијана Божић
Књижевница Радмила Карлаш промовисала књигу “Лутак”: Колективна свијест невидљивим концима управља стварношћу

БАЊАЛУКА - Љубитељи писане ријечи имали су прилику да уживају у промоцији књиге “Лутак”, ауторке Радмиле Карлаш, која је представљена у оквиру програма “Љето на степеницама библиотеке”.

Пријатна атмосфера је владала испред Народне и универзитетске библиотеке РС, а разговор са ауторком су водили књижевница Тања Ступар Трифуновић и издавач Борис Максимовић из Издавачке куће “Имприматур”.

Књижевница Тања Ступар Трифуновић, говорећи о књизи “Лутак”, истакла је да приче Радмиле Карлаш садржане у овој збирци изазивају једну врсту језе.

- Радња у причама тече уобичајеним животним током и оне звуче реалистично. Онда, одједном наилази обрат који Радмила уводи у причу. То је нека врста фантастике која почива на нашој стварности. Она као да затресе тло приче и читаоца остави у чуду. Ипак, то није класична фантастика, она производи ужас стварности - казала је Ступар Трифуновић.

Истакла је да у причама Карлашева ставља акценат на неку ситуацију из живота која није очекивана.

- Наша нелагода почива управо на том тренутку да препознајемо да је живот некад страшан, непредвидив и можда чак и страшнији од неког хорора или фантастике - објаснила је Ступар Трифуновић.

Додала је да сматра да то Радмилино фантастично има везе са нашом стварношћу, али и са стварношћу наших предака.

- Примјетно је да приче нису строго временски одређене, али оно што се понавља у животима наших предака и код нас је једна врста непредвидивости живота. Дакле, све тече уобичајено и онда се деси рат или природна непогода која унесе неку врсту нелагодности и потпуно разори те животе - навела је Ступар Трифуновић.

Нагласила је да је то позадински контекст прича, те да је то оно што Карлашеву издваја од осталих аутора и чини њену књигу занимљивом.

Ауторка књиге “Лутак” је образложила да то за њу није фантастика.

- Мислим да смо ми врх леденог бријега и кад мало загребете испод те површине, можете да пронађете разне архетипове, субличности. Сви имамо понешто од тога у себи, као неко заједничко памћење. Имамо неких момената које нисмо освијестили. Ми нисмо једна личност, у нама свима има неколико њих, што једноставно обузима. То није фантастика, она је за мене стварна - рекла је Карлашева.

Испричала је да жели да разгрне тај мрак ма како те личности биле страшне, да их освијетли и избаци на површину.

Тумачећи наслов збирке Карлашева је истакла да лутак свима нама поставља питање да ли смо ми та особа која се види у огледалу или нисмо.

- Можда сте себе изгубили током спавања или током живота. Тај Лутак је марионета, он се покреће на концима, неко други га покреће. Стога поставља питање да ли сте ви неко од тих кога други покрећу или сте заиста аутентични, бојите ли се огледала - објаснила је Карлашева.

Истакла је да ће свако ко буде читао књигу имати своју перцепцију прича, те да је стога њен назив “Лутак”.

Кроз разговор је објаснила разлику између писања романа и прича.

- Кад пишем романе, у њих утонем сва и они траже много времена и енергије, док се прича брже креира. Никад нисам имала унапријед разрађене теме. Једноставно, сједнем и пишем, а те теме онда мене савладају, оне се саме стварају у дубини мог бића и испливавају на површину, а моје је да их биљежим - закључила је Карлашева.

Издавач

Издавач Борис Максимовић је истакао да је стил Радмиле Карлаш самосвјестан, јасан, да је свака ријеч на мјесту.

- Много сам срећан што је наша издавачка кућа објавила ову књигу. Међутим, због околности око нас књига није изашла у добро вријеме. Чињеница је да је ово вансеријски добра збирка прича. Много читам и свакодневно нам писци шаљу дјела, али не стижу нам сваки дан овако стилски и тематски добре и избрушене књиге - рекао је Максимовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана