Књижевница Беиса Романић објавила књигу “Тамо иза дуге”: Право благо је свуда око нас

Бранислав Предојевић
Књижевница Беиса Романић објавила књигу “Тамо иза дуге”: Право благо је свуда око нас

БАЊАЛУКА - Књижевница Беиса Романић представила је протекле седмице пред бањалучком публиком своју другу књигу “Тамо иза дуге”, својеврсну антологију поезије, прозе, лијепих мисли и сликарства.

Ауторка са адресом у Новом Саду свој књижевни повратак у родни град доживјела је, према сопственим ријечима, као један од емотивнијих момената у животу, у којем је било веома тешко раздвојити гдје престаје лично, а гдје почиње литерарно.

- По изласку књиге из штампе размишљала сам о промоцији у родном граду, како бих проживела поново оно о чему сам у великој мери писала у књизи кроз своја сећања. Да на неки начин осетим Бањалуку и да Бањалука осети мене. Одлучила сам да промоцију направимо за ужи круг пријатеља и познаника, у једној врсти интимније, поетске атмосфере, како то не би била класична промоција већ сусрет старих пријатеља уз писану реч и музику. То се претворило у један од најемотивнијих момената у мом животу. Књига увек нађе свој пут до читаоца, међутим, оно што је за мене било битно јесте то да не буде књига у првом плану, него аутор и посланици писане речи, што се на овој промоцији претворило у сусрет уметности и њених поштовалаца - рекла је Романићева за “Глас Српске”.

Књижевница, која иза себе има једну објављену збирку поезије “Живот је калеидоскоп” (2021), према сопственим ријечима одлучила је да оде корак даље како би направила синтезу поезије, прозе и сликарства, створивши књигу која отвара врата магичног литерарног свијета.

- Радила сам 15 година као професор руског језика, где су ученици били приоритет, радећи као саветник за културу, фаворизовала сам у први план културне раднике и делатнике, остављајући себе у другом плану. Све то време писала сам свашта од поезије до прозе, што радим још од школе, али никад нисам имала храбрости да то представим публици, са једном резервом према томе што пишем. На једном књижевном сусрету у Теслићу, где је био и покојни Зоран Радмиловић, као глумац и рецитатор, у неком заједничком друштву ослободим се и одрецитујем једну своју песму. Зоран ме пита: “Ко си ти?” Збуњено одговорим, професорица, а он ми каже:  “Не, ти си Сафо”. Што ми је био важан почетни подстицај да то објавим на друштвеним мрежама. Потом се појавио мој школски друг, господин Мерсуд Рајић, који је ме почео наговарати да објавим своју поезију под његовим уредничким вођством, што је био снажан ветар у моја књижевна леђа - каже она.

Књижевница каже да књига дугује наслов њеној жељи да читаоцима покаже да се благо не налази иза дуге, већ га треба тражити у сопственом животу.

- Сви смо у детињству причу око дуге и блага на њеном крају доживљавали на свој начин. Стално ме интригирала идеја да се иза дуге крију највеће тајне и најлепше емоције, а пошто су моје најдубље емоције преточене у писану реч одлучила сам се баш за овај назив књиге “Тамо иза дуге”. Путем књижевности решила сам енигму и открила тајну да иза дуге нема ништа. Била сам тамо и вратила се у свет стварности, где треба живети живот и радити оно што волите, јер је благо свуда око нас - објаснила је ауторка.

У новој књизи читаоци имају прилику сусрести се са свијетом препуним фантастичних карактера, скривених мјеста и изненађујућих догађаја. Беиса успијева пренијети сложене емоције и створити везе између својих ликова, док се читаоци сами проналазе у њиховим доживљајима, кроз врло занимљив жанровски и стилски спој.

- Прва књига је прва љубав, док је друга књига већ једна озбиљна веза, једна синтеза прозе, поезије и сликарства, која треба читаоцима дочарати емоције које су уткане у стварање ове књиге. У цели процес ушла сам уз огромну уредничку и пријатељску подршку господина Рајића, мојих рецензената Радмиле Карлаш и Милоша Зупца, сликара из Тузле Салима Љуме, који је дозволио да користимо његове слике у књизи, драгих пријатеља попут професора Луке Кецмана и Исе Шарић, који су помогли у вези с књигом и бројни други сарадници - додала је она.

Медина

Романићева је рекла да тренутно припрема један болан пројекат посвећен страшној трагедији, због које је одлучила да напише поему.

- Када се пре неколико година десила ова страшна имигрантска криза, са свим тим језивим сликама несрећних људи који губе своје животе и животе своје деце у потрази за миром, далеко од ратова и несреће, почела сам писати поему “Дечија поема миру-Медина”, посвећену трагично настрадалој девојчици из Сирије. Покушала сам да дечијим гласовима напишем универзалну поруку миру, чувајући успомену на те невине животе. Надам се да ће та поема ускоро изаћи из штампе и да ће њен глас допрети до оних који би требало да је чују - истакла је књижевница.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана