Књижевни сусрети на Козари

Срна
Књижевни сусрети на Козари

ПРИЈЕДОР - Малим поетским часом на Палежу под називом "Спомен на Скендера" данас ће почети 51. Књижевни сусрети на Козари.

Ријеч је о мјесту под планином Козаром, гдје је Скендер Куленовић 1942. године први пут пред 900 преживјелих партизана након битке на Козари прочитао своју поему "Стојанка мајка Кнежопољка".

Поетски час почеће у 11.00 часова, док ће у 19.00 часова у Галерији "Сретен Стојановић" бити представљена монографија о Тихомиру Тихи Илијашевићу из едиције "Сјећања", издавачке дјелатности "Књижевних сусрета на Козари".

Сусрети ће бити настављени у уторак, 12. септембра, када ће у Галерији "Сретен Стојановић" бити одржано представљање пјесника завичајног круга под називом "Завичајни поетски предјели" - Пјесници завичајног круга. Већ од 20.00 часова у Градској читаоници биће одржано вече под називом "Козара - жива сјећања, ране непреболне", промоција књижевног стваралаштва Василија Карана и његове посљедње књиге "Вјетар још није стао".

У сриједу, 13. септембра, Драмски студио ученика Гимназије "Свети Сава" имаће од 18.00 часова у Галерији "Сретен Стојановић" драмски наступ под називом "Ћопићев народ између маште и јаве". Истог дана од 20.00 часова у Спомен-кући породице Стојановић заказано је предавање "Лик и дјело Сретена Стојановића" на којем ће предавачи бити Алекса Милић и Наташа Тошановић, кустоси Музеја Козаре.

У петак, 15. септембра, од 15.00 часова најављено је Поетско послије подне за дјецу са Видом Вицком Вукелићем у градској читаоници, а у истом простору од 18.00 часова предавање под називом "Бранислав Нушић у свом и нашем времену или Загонетна ведрина Нушићевог књижевног свијета" професора Горана Максимовића из Ниша.

Званично отварање 51. Књижевних сусрета на Козари заказано је у наставку вечери у петак, 15. септембра, од 20.00 часова у Позоришту Приједор.

Централни догађаји и ових сусрета су Поетски час на Мраковици у суботу, 16. септембра, у подне и Вече лауреата од 19.00 часова у Позоришту Приједор гдје ће овогодишњем лауреату Благоју Баковићу из Врбаса бити уручена награда "Скендер Куленовић - Књижевни вијенац Козаре".

У пратећем програму 51. Књижевних сусрета на Козари ће сутра у Народној библиотеци "Невенка Станисављевић" у Костајници бити организовани историјско предавање "Козара, херој планина".

У Народној библиотеци у Козарској Дубици у уторак, 12. септембра, ће од 19.00 часова бити одржан историјски час "Геноцид над Србима у НДХ и устанак - Козара 1942–2023, предавачи ће бити историчари из Јавне установе Спомен подручје Доња Градина.

Историјски час "Битка на Козари - симбол отпора и страдања" биће одржан у сриједу, 13. септембра, у Народној библиотеци у Новом Граду од 19.00 часова.

У истом термину у четвртак, 14. септембра, професор Горан Максимовић, иначе предсједник жирија овогодишњих Књижевних сусрета одржаће предавање у Народној библиотеци "Веселин Маслеша" Лакташи.

Учесници овогодишњих 51. Књижевних сусрета на Козари су Ненад Грујичић, Боро Капетановић, Горан Шаула, Драгана Крагуљ, Александра Чворовић, Берислав Благојевић, Вид Вукелић и Ранко Прерадовић, као и завичајни пјесници Христина Мрша, Кристина Плавшић, Огњен Влачина, Данијел Гатарић, Далибор Миросав, Милан Ракуљ и Анела Сејарић Вујиновић.

Организатор и генерални покровитељ 51. Књижевних сусрета на Козари је град Приједор, саорганизатори градови Бањалука, Градишка и Лакташи, те општине Србац, Костајница, Нови Град и Козарска Дубица, а покровитељ Министарство просвјете и културе Републике Српске и спонзор новчаног дијела награде "Арселор Митал Приједор".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана