Књиге нашле мјесто у кутијама

Александра Маџар
Књиге нашле мјесто у кутијама

Бањалука - Недостатак простора за смјештање књига један је од највећих проблема са којима се сусрећу библиотеке у Републици Српској. Иако су одређени депои у овим значајним културним институцијама препуни, запослени у библиотекама принуђени су да, због недостатка новца, овај проблем рјешавају методом “сналажења”.

- Један од највећих проблема са којим се суочавају запослени у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске је недостатак адекватног простора за смјештање књига и периодичних публикација. Тај проблем постоји већ одавно, а од прије двије-три године он је кулминирао - нагласила је координатор Универзитетског одјељења Народне и универзитетске библиотеке РС Данка Делић.

По њеном мишљењу, питање што скоријег рјешавања овог проблема није ствар проширивања потребног простора, него одговорног односа према националној културној баштини.

- Са све већом заинтересованошћу студената за спремање испита у читаоницама библиотеке, јавља се и проблем повећавања читаоничког простора за њихов рад - додала је Делићева.

Како је казала, једино рјешење овог проблема од ширег националног значаја била би изградња зграде националне библиотеке, као репрезентативне културне институције.

 

Више детаља прочитајте у сутрашњем штампаном издању Гласа Српске

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана