Књига прави и искрени пријатељ

Илијана Божић
Књига прави и искрени пријатељ

Бањалука - “Имао сам у животу само једног правог и искреног пријатеља: књигу”, мисао је француског писца Франсое Волтера коју су слиједили бројни љубитељи књижевности на 24. Међународном сајму књиге у Бањалуци који је традиционално приредио “Глас Српске”.

Спортска дворана “Борик” врата је отворила посјетиоцима у уторак, а издавачи су се потрудили да штандови изгледају што љепше и привлачније. Према њиховим ријечима, укуси читалаца су различити, али класици су и даље најтраженији. Књишки мољци задржавали су се често на штанду “Нове књиге” из Подгорице, а представница Сања Рашовић нам је казала да сваке године учествују на бањалучком сајму.

- Задовољни смо продајом, има посјетилаца, али првих година на сајам је долазило много више људи. Најтраженији су нови наслови Гијома Мусоа, а убједљиво најпопуларнија књига је “Жене које трче с вуковима” Кларисе П. Естес - истакла је Рашовићева и додала да су и даље у моди домаћи класици.

Она је нагласила да читаоци највише купују дјела Данила Киша, те Андрићеве приповијетке и романе.

Бањалучани, али и сви који се у вријеме одржавања “Гласовог” Сајма књиге нађу у крајишкој љепотици заиста уживају у данима посвећеним књизи. Боје и слике неодољиво привлаче најмлађу публику. Школарци су се окупили на препознатљивом штанду издавачке куће “Креативни центар” из Београда. Њихов представник Александар Ристовић нам је казао да су припремили доста нових издања.

- Посебно бих издвојио монографију Добрице Ерића која је скоро објављена и која представља омаж нашем великом писцу. Ове године на сајму су најтраженији уџбеници који су званични у основним школама у Србији, а у Републици Српској се користе као средства за вјежбање и побољшање знања - истакао је Ристовић и додао да је примарни циљ ове издавачке куће да грађанима РС представи своја издања.

На Сајму књиге први пут се представила “Заједница издавача БиХ” коју чини десет издавачких кућа. Једна од њих је и “Наклада Мате” која, према ријечима Бошка Њавре, 15. пут представља своја издања.

- Драго ми је што смо заједно са “Имприматуром”, “Конектумом”, “Добром књигом”, “Бајбоком”, “Универзити пресом”, “Временом Зеница”, “Синопсисом”, “ХЛИ” и “Маликом” представили књиге. Задовољни смо продајом, примијетили смо да су дјеца чести купци, што је позитивно. Наша издавачка кућа припремила је три нова издања, а то су “Компаративна политика и менаџмент”, “Управљање људским потенцијалима у јавном сектору” те “Пословна правила и буџетирање за менаџере” - рекао је Њавро и додао да им се увијек враћају стари купци, што за њих представља највећи успјех.

Они који још нису успјели да посјете Сајам књиге имаће прилику да то учине до понедјељка, да ушетају у царство књига и уз попуст, који се креће од 10 па до и 70 одсто на појединим штандовима, купе квалитетна издања. Цијена карте је једна КМ.

Сусрети

Међународни књижевни сусрети, који се четврти пут одржавају у оквиру Сајма књиге, биће отворени вечерас у вијећници Банског двора у 20 часова. На свечаном отварању публици ће се представити свјетски и регионални аутори: Коља Мићевић, Петер Кухар, Душко М. Петровић, Душка Врховац, Ђорђо Лингваглоса, Лучијан Алексију, Доброслав Ћук, Боривој Радаковић, Јованка Стојчиновић-Николић, Боро Капетановић, Предраг Бјелошевић, Славомир Гвозденовић, Кајоко Јамасаки, Ангелина Бакалова, Сергеј Гловјук, Мартин Пребуђила, Зоран Пешић, Жељка Аврић, Горан Врачар, Атила Јас, Ленка Кухар-Дањхелова, Данијела Трајковић и Радомир Уљаревић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана