Kњигa “Дај, бабо, главу!” je oмаж једној генерацији

Р.В.
Kњигa “Дај, бабо, главу!” je oмаж једној генерацији

БЕОГРАД - На Дорћол плацу у оквиру фестивала “Док'н'ритам” одржана је промоција монографије “Дај, бабо, главу!” ауторке Владиславе Војновић у издању “Попбокса”.

Недавни излазак књиге о култном омнибусу “Како је пропао рокенрол” први пут је након ондашње премијере на једном мјесту окупио редитељску тројку која га је снимила прије 35 година.

О успоменама на свој дугометражни филмски деби говорили су: Зоран Пезо који је режирао причу “До извора два путића”, режисер филма “Није све у љубави, има нешто и у лови” Владимир Славица, те Горан Гајић који је потписао трећи дио “Не шаљи ми писма”. Осим редитеља, о књизи су уз модерацију Небојше Кривокуће још говорили њена ауторка Владислава Војновић и уредник Предраг Буца Поповић.

У пуној великој сали Дорћол плаца био је присутан и већи дио глумачке и ауторске екипе филма: Срђан Жика Тодоровић, Весна Тривалић, Аница Добра, Драган Бјелогрлић, Слободан Бода Нинковић, Срђан Гојковић Гиле, Биљана Максић, као и многи други. Уз око 250 фотографија и “из нафталина извађена” три оригинална сценарија, ова књига на 400 страна доноси више од 40 искрених, духовитих, дирљивих, а понекад и горких прича људи чији су таленат и ентузијазам направили ову култну филмску трилогију. На тај начин читаоци могу за закораче иза кулиса једног од највољенијих домаћих филмова и открију тајне те многе анегдоте и детаље са снимања. Своје учешће у настанку филма описали су: Срђан Жика Тодоровић, Аница Добра, Весна Тривалић, Бранко Ђурић Ђуро, Богдан Диклић, Ранко Танкосић, Небојша Бакочевић и Џони Рацковић, затим редитељи Зоран Пезо, Владимир Славица и Горан Гајић, сценаристи, продуценти, и остали сарадници са филма.

Монографија “Дај, бабо, главу” није само свједочанство о једном филму већ и омаж ери, музици и култури која је обликовала генерације. Сваки сегмент филма, свака глумачка реплика и свака нота филмске музике носе са собом убјеђења, надања, афинитете, хумор и побуну, а књига пружа прилику да сазнате како је све то настајало. Читаоци ће открити колико је страсти, труда и љубави уткано у сваку секунду филма “Како је пропао рокенрол”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана