Класик италијанског ноара и трапави адвокат Гвидо

Бранислав Предојевић
Класик италијанског ноара и трапави адвокат Гвидо

БАЊАЛУКА - Издавачка кућа “Имприматур” објавила је класик италијанског ноара роман “Несвјесни свједок”, писца Ђанрика Карофиља на српском језику у преводу Амре Оловчић.

У питању је Карофиљов роман првенац у којем је публика по први пут упознала његовог славног јунака Гвида Гверијерија и који је до сада доживио преко 100 издања. Писан у препознатљивом Карофиљовом стилу “Несвјесни свједок” је расни правни трилер и фасцинантан увид у италијански правни систем, али и слојевит портрет јунака који је покупио симпатије читалаца широм свијета.

- Деветогодишњи дјечак пронађен је мртав на дну јаме у близини популарног одмаралишта на југу Италије. Абду Тијам, сенегалски продавац који ради на плажи у близини мјеста гдје је дјечак посљедњи пут виђен, оптужен је за злочин, а његова дјевојка обраћа се адвокату Гверијерију са молбом да га брани. Оптужени у први мах пориче да познаје убијено дијете, а ипак је дјечакова фотографија пронађена у његовом стану. Власник оближњег кафића инсистира на томе да је видио Тијама недалеко од плаже на дан убиства, иако Тијам тврди да је у то вријеме био километрима далеко. Готово сви докази указују на то да је Абду Тијам крив и да би требало да прихвати скраћени поступак, али Гверијери, који истовремено пролази кроз личну кризу, одлучује да докаже невиност свог клијента, пише у најави издавача.

Овом књигом Карофиљо је утемељио правни трилер као нови жанр у италијанској књижевности, а његов главни лик Гвидо Гверијери, усамљени и помало смотани адвокат којем се неријетко деси да му из једног или другог разлога бивају повјерени задаци који спадају у домен једног детектива, постао је врло брзо жанровска звијезда. Као и већина његових романа радња се дешава у Барију, који је по ријечима Карофиља, један од криваца за његово писање и напуштање каријере правника.

- Једног дана ишао сам у канцеларију. Испред театра “Маргерита”, затвореног годинама, замислио сам причу за тридесет секунди. Одједном се значење града промијенило. Тада сам схватио да је текстонска промјена неопходна да бих почео писати и био сам први који је мислио о Барију као о измишљеном мјесту - рекао је Карофиља.

По роману је 2007. године снимљен хваљени телевизијски филм “Адвокат Гверијерија-Несвјесни свједок”, а до сада је аутор објавио седам романса са Гвидом као главним јунаком, како он сам каже, враћајући се свом првом јунаку када Гвидо има шта да каже.

- Гвидо и ја, имамо врло пријатељски однос јер нам животи нису превише блиски и свако се углавном бави својим послом. Налазимо се када постоји прича коју би требало испричати, а када кажем прича мислим на унутрашњу еволуцију лика, а не само на заплет - рекао је Карофиљо.

Осим романа са Гвидом као главним протагонистом, као аутор Карофиљо има још два цијењена серијала “Маршал Пјетро Фенољо” и “Пенолопе Санда” те неколико романа ван ових серијала.

У издању “Имприматура” на српском језику могу се пронаћи и његове књиге: “Разумне сумње”, “Мјера времена”  и “Привремена савршенства” и “Пенелопина дисциплина”. 

Аутор

Ђанрико Карофиљо је један од најпопуларнијих савремених италијанских писаца.

У првој половини свог живота радио је готово искључиво као правник, био је јавни тужилац, борац против мафије, чак и сенатор у једном од сазива италијанског парламента. Помало се бавио писањем, а онда када је неколико његових романа у Италији доживјело невјероватан успјех одлучио је да се пензионише као правник и у потпуности посвети писању. Током каријере Карофиљо је објавио преко 20 књига продатих у више од шест милиона примјерака и са преводима на 28 језика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана