Калиновик: Награда пјеснику Верољубу Вукашиновићу

РТРС
Калиновик: Награда пјеснику Верољубу Вукашиновићу

Калиновик - Добитник овогодишње награде Петровдански вијенац, која се додјељује на књижевној манифестацији "Калиновачки пјеснички сусрети" је Верољуб Вукашиновић из Трстеника.

Ову награду, на 7. пјесничким сусретима који су синоћ одржани у Калиновику, додјељују Завичајно удружење

"Часлав" и општина Калиновик. Вукашиновић ју је добио за збирку пјесама "Изнад облака".

Веруљуб Вукашиновић је пјесник који завичај носи у срцу, а Мораву и манастир Љубостињу у души. Све те фасцинације из дјетињство, стваралачком пјесничком зрелошћу претаче у стихове, свјетстан тешког времена у којем живи његов народ. За збирку пјесама "Изнад облака", поета из Трстеника раније је добио књижевну награду "Бранко Ћопић". За "Петровдански вијенац" који му је синоћ уручен у Калиновику, каже да му је посебно драг јер долази из простора истинских знамења у свесрпском духовном простору. Како је истакао, драго му је да је у његовој поезији препознат стручак босиока који се привија уз јечам и калопер.

На пјесничкој вечери, осим лауреата, стихове су говорили Рајко Петров Ного, Милан Ненадић, Ђорђо Сладоје, Милосав Тешић, Здравко Миовчић, Драган Хамовић и Милутин Савчић.

Први дио манифестације "Калиновачки пјеснички сусрети" обиљежили су стручни радови пјесника и књижевних критичара о поезији Милана Ненадића, прошлогодишњег добитника награде. О Ненадићевом дјелу су говорили и професори Јован Делић и Ранко Поповић. Ова манифестација одржава се у склопу Петровданских свечаности и крсне славе Калиновика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана