Јелена Сагаловић из Москве добитница Награде Српског ПЕН центра

Srna
Foto: Ilustracija

БЕОГРАД- Јелена В. Сагалович, преводилац и уредник из Москве, добитница је Награде Српског ПЕН центра за најбољег преводиоца српске књижевности у 2022. години, одлучио је Управни одбор Српског ПЕН центра.

Награда је Јелени Сагалович додијељена због, како је наведено у саопштењу Српског ПЕН центра, посвећеног и истрајног рада у протеклој деценији на превођењу дјела савремених српских писаца неколико генерација.

Јелена В. Сагалович је на руски језик превела дјела Милоша Црњанског, Данила Киша, Светлане Велмар-Јанковић, Виде Огњеновић, Михајла Пантића, Иване Димић, Ласла Блашковића и других.

У угледним књижевним часописима објавила је преводе прича и есеја великог броја српских писаца од половине 20. вијека до данас. Превела је и неколико књига из области историографије, архивистике и лингвистике са српског на руски језик.

Као уредник издавачке куће "Рудомино“ из Москве, Јелена В. Сагалович је приредила књиге неколико савемених српских писаца, као и једну антологију превода савремене српске књижевности.

Посебно је била посвећена превођењу књига Милоша Црњанског и Данила Киша, те су у њеном преводу објављени "Дневник о Чарнојевићу" Милоша Црњанског и три књиге Данила Киша - романи "Башта, пепео" и "Пешчаник" и књига новела "Гробница за Бориса Давидовича".

Од савремених писаца највише је преводила књиге Михајла Пантића и Ласла Блашковића - радила је на преводу двије књиге изабраних прича Михајла Пантића /"Старомодни начин удварања" и "Шта сам ја себи"/ и превела два романа Ласла Блашковића /"Мадонин накит", објављен у руском издању едиције "100 словенских романа" и "Мртва природа са сатом"/.

Награда Српског ПЕН центра /удружења пјесника, есејиста и књижевника/ за најбољег преводиоца српске књижевности додјељује се од 1965. године, а добитници награде су најзначајнији преводиоци српске књижевности у протеклих више од пола вијека. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана