Јелена Глишић о “Чаробној књизи”: Мали свијет великих мудрости

Илијана Божић
Јелена Глишић о “Чаробној књизи”: Мали свијет великих мудрости

БАЊАЛУКА - Чињење добра, уживање у љепоти маштања, радовање свакодневним ситницама, корисност и снага учења, поштовање себе, других и природе која нас окружује главне су поруке “Чаробне књиге”.

Казала је то књижевница Јелена Глишић говорећи за “Глас Српске” о новом дјелу “Чаробна књига” које је намијењено дјеци, а које је објављено крајем децембра прошле године у издању “Арт сцене” из Бањалуке.

Глишићева је истакла да је књига добила назив по једној причи коју малишани могу да прочитају у њој.

- Ова књига је посебна и чаробна јер је сачињена од не тако обичних, него сликоприча, а свака прича се састоји од десетак реченица прожетих илустрацијама које обично стоје на мјесту именица - објаснила је она.

Нагласила је да се ради о кратким причама, намијењеним најмлађем узрасту читалаца, односно онима који се тек упознају са словима и ријечима.

- Трудила сам се да им понудим приче из њиховог свакодневног живота, али и измаштане ситуације са нестварним ликовима. Било је важно причу са мноштвом асоцијација и слика, са обавезном радњом и ликовима, односно са свим елементима приче која би могла да се разради на неколико страница, смјестити у тек десетак реченица - испричала је Глишићева.

Додала је да када је ријеч о писању за дјецу, на уму треба имати младог читаоца, начин на који размишља и на који би могао да схвати написано.

- Дјетету које открива свијет требало би понудити животне мудрости уоквирене у лијепу ријеч, слику, примјер, показати му дискретно како треба, а како не, шта је добро а шта није, која су понашања лоша и непожељна, а која добра и пожељна - рекла је она.

Књига је настајала неколико година и садржи 33 приче, а како је казала Глишићева дјеца воле маштање, занимљиву причу, воле да учествују и трагају за рјешењима, те да се поистовијете са јунацима.

- Ако им на прави начин понудимо књигу, сасвим је сигурно да ће је она и прихватити, нарочито ако имају читалачке узоре у породици. Дуго сам радила с дјецом и из искуства знам колико је важно представити нешто на прави начин - навела је Глишићева.

Додала је да је стварање увијек било изазов, те да је свака генерација писаца имала своје “мале муке”.

- Увијек су дјеца имала нешто што им је било примамљиво као што је то данас интернет. Али добра књига је увијек опстајала и долазила до читалаца и не сумњам да ће тако и остати - закључила је Глишићева.

Бајка

Јелена Глишић је истакла да је нова књига у припреми, те да је ријеч о бајци у стиху.

- Бајка у стиху је у припреми, тренутно се ради на илустрацијама, а збирка поезије за одрасле чека повољније услове за штампу - рекла је она.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана