Из штампе изшла књига "Чекајући пјесму" аутора Дејана Спасојевића

Срна
Foto: Срна

ЗВОРНИК- У Зворнику је из штампе изашла збирка поезије "Чекајући пјесму" аутора Дејана Спасојевића из овог града.

Спасојевић је рекао Срни да је збирка поезије "Чекајући пјесму" настала у периоду од 1994. године до данас, по истоименој пјесми која симболизује катарзично задовољење правде због многих неправди и недаћа које преживљавају и друштво и појединац.

"У ширем смислу, пјесма је побједа добра над злим и долазак побједе на личном и колективном плану", рекао је Спасојевић.

Он је нагласио да је успјех сваког аутора ако дјело наџиви вријеме у коме је настало и када тематски буде интересантно за неко ново доба због интересантности теме или универзалности порука које носи.

"Ако ништа друго, аутор је остварио успјех самим тим што оставља траг у времену у коме је живио", рекао је Спасојевић.

Он каже да је на писцима да стварају, док ће вријеме дати суд о свима, те цитирао Петра Петровића Његоша - "Покољења дјела суде, шта је чије дају свима".

Рецензент књиге Миомир Милинковић написао је да је пјесничка збирка Дејана Спасојевића "Чекајући пјесму" занимљив поетски колаж јарких завичајних боја и тонова, хетерогени стилски и тематски комплекс који нуди широк спектар тема и мотива, непобитних истина и хуманих порука.

"Саткана језиком чистог поетског исказа, назначена поезија се својом формом и садржином на најбољи начин препоручује књижевним критичарима и читаоцима различитих укуса и афинитета", навео је Милинковић.

Рецензент Аћим Тодоровић из Власенице, који је и предсједник Књижевног клуба "Луча", примјећује да је аутор већину пјесама посветио Богу, Његошу, мајци, завичају, али и љубавима, са концепцијски поучним завршетком, што говори о унутрашњој естетици и менталној личности пјесника, који умије да на најљепши начин поентира својом мишљу.

"Спасојевић није тежио устаљеним формама, слоговној једнакости или, по сваку цијену, наизбјежној рими. Напротив, он своје стихове исијава слободом своје енергије, баш онако како их сам доживљава и пјесмотвори јасне слике које су једно од доминантнијих својстава његове личности", каже Тодоровић.

Збрка поезије "Чекајући пјесму" изашла је у издању зворничке издавачке куће "АСоглас".

Спасојевић је прије ове збирке објавио три књиге – "Искра Његошеве св(ј)ет(л)ости", "Морална обавеза" и "Други образ".

Добитник је више значајних награда и признања, између осталих, Повеље подгоричког удружења "Горска вила" за јачање културних и братских веза између Срба у Републици Српској и у Црној Гори и Повеље подгоричког удружења "Сјеверац" за допринос културној сарадњи Републике Српске и Црне Горе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана