Холандски издавач повукао књигу о Ани Франк

srna
Foto: arhiva

АМСТЕРДАМ - Холандски издавач повукао је књигу у којој аутор тврди да је открио ко је издао Ану Франк након што су њени истраживачки налази дискредитовани.

Истраживачки тим књиге сугерисао је да је Јеврејин по имену Арнолд ван ден Берг одговоран за хапшења Ане и њене породице током Другог свјетског рата. 

Али, откако је објављено у јануару, дјело је наишло на широке критике, наводи Би-Би-Си. 

Нови извјештај тима експерата и историчара Другог свјетског рата указује да истраживање аутора није одговарајуће. 

Ана Франк била је јеврејска дјевојчица која је писала дневник током двије године скривања прије него што је умрла у нацистичком концентрационом логору 1945. године. 

У књизи под називом "Издаја Ане Франк: истрага старог случаја" наводи се да је јеврејски нотар Ван ден Берг вјероватно одустао од скривања Франкових да би спасао сопствену породицу. 

Истражни тим, предвођен пензионисаним истражитељем ФБИ-ја, провео је шест година покушавајући да расвијетли овај случај. 

Али, књига канадске ауторке Розмери Саливан изазвала је реакцију јеврејских група и историчара. Европски јеврејски конгрес позвао је издавача "Харпер Колинс" да повуче своје издање на енглеском језику, рекавши да је оно укаљало сјећање на Ану Франк и достојанство преживјелих Холокауста. 

Према анализи стручњака рад и истраживање на овој књизи су "аматерски" и не постоји озбиљан доказ који би поткријепио ове тешке оптужбе. 

Као одговор, холандска издавачка кућа "Амбо Антхос" саопштила је да књига више неће бити доступна и затражила од књижара да врате своје залихе. 

Издавач је понудио "искрено извињење" онима који су увријеђени садржајем књиге, док је унука Ван ден Берга позвала "Харпер Колинс" да одустане од издања на енглеском језику. 

"Овом причом експлоатишете причу о Ани Франк, фалсификујете историју и доприносите великој неправди", рекла је она. 
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана