Гојку Ђогу награда за "Др Шпиро Матијевић"

Srna
Foto: HercegTV

БЕОГРАД- Пјесник Гојко Ђого овогодишњи је добитник књижевне награде "Др Шпиро Матијевић", а признање му је додијељено за књигу пјесама "Пут за Хум" у издању Српске књижевне задруге из Београда.

Награда, која се састоји од од повеље и новчаног износа од 15.000 евра, Ђогу ће бити уручена у петак, 24. фебруара, у 12.00 часова у Свечаној сали Матице српске у Новом Саду на отварању манифестације "Дани Шпире Матијевића", пренио је Прес-центар Удружења новинара Србије.

Ђого је награђен једногласном одлуком трочланог жирија, који су чинили предсједник Иван Негришорац и чланови Александар Јерков и Селимир Радуловић и одлучили да "Пут за Хум".

"Награђена књига `Пут за Хум` настала је на темељу добро познате Ђогове поетике, али је сада песма доведена до благости сазнања, мудрости зрелих година и духовних обасјања, које отварају перспективе виших, метафизичких светова", стоји у образложењу одлуке жирија.

Захваливши на признаљу, Ђого је честитао породици Матијевић и поручио да они нису могли подићи већи, виђенији и трајнији споменик Шпири Матијевићу, писцу и универзитетском професору и свестраном књижевном ствараоцу.

Он је истакао да је задужбинарство дубоко укоријењено у српској традицији, додајући да се на задужбинама, великим и малим, темеље национални идентитет, српска историја, вјера и култура, као и најплеменитије ознаке српског националног бића.

"Нема малих задужбина. Све су задужбине велике, јер нису намењене само за спас своје душе, него за корист свом племену и сваком човеку. Сви они мостови и мостићи, чесме и почивала поред наших путева, јесу велика и
племенита дела, примерена моћи и могућностима задужбинара. Ту је важан племенити чин колико и само дело", рекао је Ђого.

Он је оцијенио да се Фондација "Др Шпиро Матијевић" уписала у велику књигу српских задужбинара, додајући да се радује се што има све више имућних Срба који су кренули тим путем.

"Ми смо више од пола века занемаривали нашу државотворну свест, националну историју, културу, језик и писмо, а највише наше невине жртве. Треба све да учинимо како бисмо колико толико исправили тај грех и на достојан начин очували сећање на њих", указао је Ђого.

Награда коју је добио основана је у знак сјећања на песника, прозног писца, критичара, есејисту и преводиоца др Шпиру Матијевића /1943 – 1993/, који је страдао 1993. године у Тузли.

Награду је основала Индустрија меса "Матијевић" из Новог Сада 2007. године, а међу лауреатима су Матија Бећковић, Ђорђо Сладоје и Милован Данојлић.

У ужем избору за овогодишњу награду били су и редитељ Емир Кустурица за књигу "Видиш ли да не видим" и Владимир Кецмановић за роман "Кад ђаволи полете".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана