Годишња награда УКРС Аврићевој и Шаули

M.M.
Годишња награда УКРС Аврићевој и Шаули

Бањалука - Жири Годишње награде Удружења књижевника Републике Српске , који је радио у саставу: проф. др Цвијетин Ристановић из Бијељине, Видак М. Масловарић из Београда и Ранко Павловић из Бањалуке одлучио је да ово признање за 2022. годину додијели роману "Гроб Давидов" Горана Шауле и збирци сонета "Сушти" Жељке Аврић.

Жири је бирао између 20 дјела приспјелих на конкурс, од којих су се четири нашле у ужем избору.

- Фрагментом као књижевним поступком и поетичким обиљежјем, у постмодернистичком маниру, Шаула у роману Гроб Давидов на врло занимљив начин ниже увјерљиве слике, на вјешт начин мирећи паралелне приче, различите временске равни и оба наша изговора у складан однос. Приче о рату у Босни и Херцеговини, вођеном од 1992. до 1995. године, аутор је, како ће и читалац стећи утисак, исписао на основу личног искуства, па су оне тим увјерљивије и потресније. О времену у коме је све било поремећено и о појединцима који у ратним околностима губе људска обиљежја и постају дио машинерије којом господаре моћници, Шаула казује надахнуто, увјерљиво и са великим повјерењем у моћ умјетничке ријечи - стоји у образложењу жирија о роману Горана Шауле.

Жири додаје да је ово вриједно књижевно остварење које ће сигурно имати своје читаоце.

Што се збирке сонета "Сушти" Жељке Аврић тиче, жири наводи да је овом збирком Аврићева потврдила да је овладала вјештином потчињавања ријечи правилима сонетне форме и мајсторством упјесмљавања различитих емотивних стања којима је удахнула топлину.

- Способношћу да сонетном формом снажно искаже умне мисли, исцизелирана душевна стања и вриједне поруке, пјесникиња је показала несумњив пјеснички дар. Зрела поезија, изграђена поетика, смислене риме, складност рефлексије и емоција, све у духу наслова, основне су карактеристике ове збирке, која је у мотивском погледу цјеловита. Тематике што се тиче, Млеч и Со, како гласе наслови циклуса, указују на то да се пјесникиња бави заиста оним што чини суштину егзистенције - објашњава жири.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана