Душевни живот и емоције увијек занимљиви читаоцима

Илијана Божић
Душевни живот и емоције увијек занимљиви читаоцима

БАЊАЛУКА - “Кад је Ниче плакао” Ирвина Јалома, “Тихи пацијент” Алекса Мајклидиса, “Раскршће” Џонатана Френзена, “Нормални људи” Сали Руни и “Чрна мати земла” Кристиана Новака најчитанији су модерни психолошки романи у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске.

Рекла је то за “Глас Српске” библиотекарка у НУБРС Лана Шаула, а према њеним ријечима у посљедње вријеме тражени су и класици “Идиот” Фјодора Михаиловича Достојевског, “Стаклено звоно” Силвије Плат те “Ловац у житу” Џ.Д. Селинџера.

- Модерни психолошки романи јесу међу најчитанијим у НУБРС. У оквиру ове врсте романа јесу дјела изузетно разнолике тематике па се тако читају психолошке драме, али неријетко и психолошки трилери или дистопије.

Рекла бих да је разлог интересовања за овај тип романа то што је увијек занимљиво читати о дубинама људске психе и ући дубље у мотивацију која стоји иза људских поступака. То иначе видимо и по великој заинтересованости читалаца и за психолошку литературу, како стручну тако и тзв. популарну психологију - објаснила је Шаула.

Будући да је једна од најчитанијих књига “Кад је Ниче плакао” напоменућемо и то да је то драма о љубави, судбини и вољи која се одиграва у интелектуалном превирању Беча 19. вијека, уочи рођења психоанализе. Ово је роман о настанку и изазовима психоанализе у којој се сусрећу историјски ликови Јозефа Бројера, Сигмунда Фројда, Пола Реа, Лу Саломе и Фридриха Ничеа.

С друге стране, за књигу “Тихи пацијент” критичари наводе да је то трилер о коме сви причају и који обара све рекорде те да је ријеч о књизи коју би сви требало да прочитају.

Шаула је нагласила да се жанр психолошког романа издваја јер појам психолошки роман подразумијева роман чија је радња подређена унутрашњем свијету и животу јунака.

- Доминира заокупљеност душевним животом, емоцијама, а често и психологијом ирационалног и несвјесног, што је и данас недовољно истражено па самим тим и интригантно - казала је она.

Објаснила је да се иза интензивних доживљаја ликова уочавају и важна социјална, филозофска и морална питања те да ови романи огољују људску природу више него било који други, а имају и катарзичну моћ.

Препоруке

Шаула је за наше читаоце издвојила неколико модерних психолошких романа.

- Препоручила бих романе “Нечовјек” Осаму Дазаи, “Дани напуштености” Елене Феранте и “Петријин венац” Драгослава Михаиловића - рекла је она.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана