Дугују књиге по шеснаест година

Александра Маџар
Дугују књиге по шеснаест година

Бањалука - Иако већина чланова Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске уредно враћа позајмљене књиге, постоје и они који годинама задрже позајмљена дјела, а рекордер међу њима је читалац, који је књиге вратио послије шеснаест година.

- Недавно се појавио момак и вратио књиге које је позајмио 1997. године. Нашао их је док је спремао кућу и имао је чак и чланску картицу из 1997. године. Изненадила нас је његова лежерност, уопште га није било срамота - рекла је портпарол Народне и универзитетске библиотеке РС Оријана Вуковић.

Без обзира на то колико година прође, библиотекари су, како је рекла Вуковићева, задовољни када чланови врате књиге, јер је често ријеч о издањима која се више не штампају и за библиотеку су трајно изгубљена.

- Радили смо ревизије и схватили да има људи који су књиге задужили у прошлој деценији и никада их нису вратили. Многи од тих читалаца промијене мјесто становања, па не можемо доћи до њих - казала је Вуковићева.

Истакла је да непријатних ситуација са члановима нема, те да се најчешће они који касне са враћањем књига плаше шта ће се догодити када се појаве у библиотеци.

- Прошле седмице дошла је госпођа која је каснила са враћањем књига. Појавила се и питала ме како јој раније нисмо послали опомену, па су библиотекари испали криви што она није вратила књигу - испричала је Вуковићева и додала да су овакви случајеви ријетки.

Нагласила је да у Народној и универзитетској библиотеци РС још немају систем да кашњење наплаћују, јер сматрају да је то незахвално, те да на тај начин губе и читаоце и књиге.

Подсјетила је да су казне у библиотекама у окружењу ригорозне, па се у библиотекама у Србији и Хрватској један дан кашњења наплаћује.

- И ми у нашој библиотеци покушавамо да смислимо начин на који бисмо кажњавали несавјесне чланове. Мислим да ћемо доћи до неког рјешења већ од сљедеће године. Вјероватно ћемо увести правило да, уколико неко не врати књигу 30 дана, сљедећих 30 дана неће моћи да подигне нову књигу - рекла је Вуковићева.

Студенти

- Студенти су ти који су савјесни и који на вријеме враћају књиге. Имамо мало проблема са средњошколцима и бившим студентима. Покушавамо да нађемо неки модел санкционисања, да мало пробудимо њихову савјест. Aли морам нагласити да је највећи број читалаца савјестан. Посебно смо срећни што су наши чланови активни и долазе често. Врло је мали број оних који су уписани, а немају ништа на задужењу - казала Оријана Вуковић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана