Дучићево дјело порука да се треба дјелима доказивати

Срна
Foto: Najljepša poezija

БЕОГРАД - Градоначелник Требиња Мирко Ћурић, који је данас у Београду присуствовао Свечаној академији поводом 150 година од рођења Јована Дучића, рекао је да је важно слиједити Дучићев пут, а да оно што је Дучић учинио као пјесник и дипломата треба да буде порука свима да се дјелима доказују.

"Порука је да ову атмосферу превазиђемо, да сви засучемо рукаве, да све може када се хоће и да заједно можемо доста више", изјавио је Ћурић новинарима из Републике Српске.

Он је оцијенио да обиљежавање Дучићевог јубилеја у Српској академији наука и умјетности има велики значај за Требиње, које се низом манифестација одужило славном суграђанину. "Без обзира на пандемију ми смо обиљежили и Дучићев дан и Дучићеве дане поезије", рекао је Ћурић.

Професор Јован Делић рекао је да је великан српске поезије Јован Дучић "тежњу ка савршенству довео до савршенства" и да је један од водећих српских пјесника уопште. "Он је био строг према себи.

Све што је направио и написао злата вреди, а нарочито његова поезија, мада и антрополошки есеји. Јутра са Леутара и Благо цара Радована се показују данас као изузетно важни. Тако да је он на врху наше есејистике и наше поезије", рекао је Делић.

Делић је један од учесника дводневног научног скупа "Јован Дучић – песник и дипломата", који је након Свечане академије почео данас у Београду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана