Друштво чланова Матице Српске у Републици Српској: Одржано предавање у част Достојевском

И.Б.
Друштво чланова Матице Српске у Републици Српској: Одржано предавање у част Достојевском

БАЊАЛУКА - Књижевна трибина поводом 200 година од рођења Фјодора Михаиловича Достојевског одржана је на Академији наука и умјетности Републике Српске у Бањалуци.

Љубитељи свјетске књижевности и овог великог руског књижевника, у четвртак навече, имали су прилику да слушају предавање професора Младена Шукала на тему „Оквири поетике  Ф. М. Достојевског", а у поднаслову је наведено да је ријеч о читањима Николе Милошевића.

Професор Младен Шукало је на самом почетку истакао да му је била жеља да публици и читаоцима укаже како су и на који начин одређени великани заузели мјесто у култури српског народа. О Достојевском је први писао Јустин Поповић, па је тако  1923. године. Потом је навео низ занимљивих студија о великом руском писцу које су објављиване из године у годину, да би истакао дјело  „Достојевски као мислилац" Николе Милошевића објављено 1981. године.

- Велики обим студија показује како се Достојевски читао  из перспективе истраживача и професора књижевности код нас. На овој трибини нагласак је на читању Николе Милошевића који је био необична фигура и критички се односио према Достојевском и другим великанима. Он издваја пет великих романа Достојевског и то „Записи из подземља", „Злочин и казна", „Браћа Карамазови", „Зли дуси" и „Идот" и њима се бави - објаснио је Шукало.

Говорећи о Достојевском, Бодлеру и Флоберу истакао је да су за њега велика интрига сличности које обиљежавају сва три писца.

- Све тројици је суђено, све тројица су рођени 1821. године, а занимљив ми је и сегмент расправе о романтизму. О томе Достојевски говори у „Записима из подземља", а у Бодлеровој „Госпођи Бовари" видимо младог писца који се спрема да буде романтичарски усмјерен. Питам се да ли и поред тога има још нешто што их повезује али то је тема за истраживање - истакао је Шукало.

Предавање је завршио причом о нашој културној средини истичући како нема студија о утемељитељима српске филологије Милану Будимиру и Аници Савић Ребац, те с питањем да ли ће и Никола Милошевић остати само са једном споменицом. Предавање је одржано у организацији Друштва чланова Матице Српске у Републици Српској.  

 

 

 

 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана