Други дан “Императива” у Бањалуци: Књижевност увијек повезује

Миланка Митрић
Foto: Б.Брезо

Бањалука – Читање поезије, књижевне промоције, разговори с писцима у опуштенијој атмосфери, и музика, обиљежили су јуче други дан на регионалном фестивалу књижевности “Императив”, чије пето издање до уторка траје у Бањалуци.

Други фестивалски дан започео је у кафеу “Јоко”, гдје је одржан разговор са књижевником Марком Томашем, а настављен промоцијом романа “Антиклимакс” Василија Гломазића, реализованој у сарадњи са издавачком кућом “Имприматур”, која ће ове године представити нова дјела неколико својих аутора.

Истог дана, за најмлађе посјетиоце фестивала одржана је радионица писања са књижевницом Александром Чворовић.

У програму “Поезију ће сви читати”, публика је имала прилику да ужива у стиховима пјесникиња Марије Драгнић и Маје Михајловић.

- Лијепо је и битно у оваквој атмосфери сретати људе сличних интересовања, дружити се и сазнати нешто ново. Драго ми је да “Императив”  траје већ пет година, јер знам да је борба радити ствари за културу на овим нашим просторима – рекла је пјесникиња Марија Драгнић.

Разговор с писцем Зораном Ферићем, фокусиран на његове раније романе, те на најновији “Путујуће казалиште”,  обиљежио је вечерњи дио фестивала, а с Ферићем је разговарао књижевник и уредник Драго Гламузина.

Ферић, којем је ово прва посјета и промоција у Бањалуци,  у разговору се осврнуо на писање кратких прича, на инспирацију за романе и настанак истих, на своју професорску професију,  на положај књижевности у Хрватској, те посебно на роман “Путујуће казалиште”, који је настајао неколико година.

- Ни у једном тренутку нисам хтио да лакирам нашу прошлост или своју прошлост. Хтио сам да будем непристрасан проматрач наших живота,  живота своје мајке, оца и мене, прадједа и прабака,  као и дједова и бака – казао је Ферић говорећи о роману “Путујуће казалиште”, који се на различите начине, као дјело фикције, бави генерацијама његове породице и њихове пролошлости.

Он је истакао да одржавање оваквих књижевних фестивала ауторе чини видљивијима.

- Фестивали су важни из два озбиљна разлога. Први разлог је овај који дијелим са колегама, а други је јер се дружим са драгим писцима. Дружимо се читајући једни друге, али поготово након ове двије године изолације важно је срести се са драгим људима. Иако смо ми индивидуалци и различито пишемо и мислимо, неки заједнички дух увијек постоји – објаснио је он.

Програм “Ноте и слова” затворио је други фестивалски дан, а писац Срђан Тешин, с којим је разговарао Марко Томаш, говорио је о свом роману “Мокринске хронике” и раније објављеном дјелу “Моје”.

Тешин се осврнуо на њихов настанак, говорио о откривању поезије своје покојне мајке и значају који је то имало за њега, те пуштао музику која је значајан сегмент за ликове “Мокринских хроника”.

- “Мокринске хронике” састављене су из три дела. Сва три дела говоре о иницијацији у свет одраслих, у свет секса и музике – навео је Тешин.

Како је Тешин рекао, говорећи о фестивалу, његов значај је посебно важан у времену када је књига гурнута у најдубље маргине.

- Сваки фестивал даје прилику и ауторима и читаоцима да се сретну, размене искуства и да заједно стварају бољу будућност за књижевност – закључио је Тешин.

Осим поменутих програма, велики дио фестивала заузима и мали сајам, који је сваког дана отворен у концертној дворани од 10 до 10 часова.

Фестивал организује Удружење за промоцију у попларизацију књижевности “Императив” у сарадњи са Банским двором, а основна тема овогодишњег издања је утицај поп/рок културе на савремену књижевност.

ДАНАС НА ПРОГРАМУ

 13 часова – “Кафа са писцем” – Звонко Карановић – Кафе “Јоко”

17 часова - “Имприматур представља…” Феђа Гудић

18  часова - “Поезију ће сви читати” – Ђорђе Крајишник и Стефан Вишекруна

20 часова – Разговор са Миленом Марковић

21.30 - “Ноте и слова” – Селведин Авдић

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана