Додијељене награде 29. “Гласовог” сајма књиге: „Моштаница” за „Немањиће”

Бранислав Предојевић
Додијељене награде 29. “Гласовог” сајма књиге: „Моштаница” за „Немањиће”

БАЊАЛУКА- Жири 29. међународног сајма књиге „Бањалука 2024” у организацији “Гласа Српске”, додијелио је данас у Спортском центру “Борик” награде ове смотре писане ријечи - “Моштаница”, “Липље”, “Гомионица” и “Ступље”.

Према одлуци жирија, чији предсједник је био Душко Певуља, а чланови књижевница Јелена Глишић и проф. др Владан Бартула, признање “Моштаница” за издавачки подухват, додијељена је књизи „Немањићи”, коју је приредио Жељко Перовић у издању „Пи-Пресса” из Пирота. Жири у образложењу каже да је у питању репрезнтативно издање у сваком смислу.

-Књига „Немањићи: Творци српског духа и државе”, приређивача Жељка Перовића, луксузно је и репрезентативно издање у сваком смислу, достојно и ликовно-графички велике теме и велике приче коју прича. Књига плијени богатом документарном подлогом, бројним фотографијама и литерарним прилозима најистакнутијих српских стваралаца, претежно пјесника. Читавим садржајем потврђује своју основну замисао: дух је динамичан, он се испољава у кретању и контакту са временом - пише у саопштењу жирија.

Награда “Липље” за савремену књижевност, диобио је писац Вуле Журић, за књигу „ Хероји и губитници” у издању београдска „Лагуне“.  Поднаслов ове занимљиве књиге, истакнутог савременог српског писца, јесте „Двадесет сентименталних прича о двадесетом веку” а, по мишљењу жирија она то истински јесте у сваком погледу.

-Књига „Хероји и губитници” одистински то и јесте, повијест једног времена кроз репрезентативне „узорке”, приповједачке бравуре као исјечке из времена. Вуле Журић, као и у низу својих других књига, на лијеп начин преплиће документарно и литерарно, код њега чињенице, како је Андрић писао, „лебде”. Уз то, Вуле Журић је мајстор финог питког приповједачког ткања, због чега су њјелена глишићм професор владан бартулаегове књиге праве посластице за читалачке сладокусце - наводи жири.

Издавачка кућа „ЈРЈ” из Београд добитник је награда „Гомионица” за кнјигу „Мали коњаник у пачијој школи”, славног доајена српске књижевности Јована Јовановића Змаја, чија је свака књига по мишљењу жирија врхунски догађај писане ријечи.

-„Мали коњаник у пачијој школи” је књига изабраних пјесама за дјецу Јована Јовановића Змаја, највећег пјесника из ове области који је словио на српском језику. Увијек када се појави, у било коме заокружењу, представља догађај. Змајева поезија за дјецу плијени оним до чега се тешко доспијева: шармантним лиризмом, ненападном дидактиком и прворазредним хумором -навео је жири.

Признање “Ступље”, за његовање српске традиције и православне духовности припало је издавачкој кући „Завод за уџбенике и наставна средства” из Источног Новог Сарајева за књигу Јована Б. Душанића, „Утемељивачи Републике Српске на прелазу из 19. у 20. вијек“.

-Јован Б. Душанић, иако није историчар по основној вокацији, написао је изванредну књигу о једном преломном времену Срба у Босни и Херцеговини. То су посљедње деценије деветнаестог и прве двадесетог вијека. Душанић обухвата културолошки контекст у којем се одиграва борба Срба за црквено-школску аутономију, за свој културни идентитет, и са разлогом у тим напорима види темеље Републике Српске, која је, то и ова књига потврђује, у културним садржајима и кретањима. Дванаест портрета, које исписује Душанић, то су споменици личне самопрегорности и националне одговорности - пише у наводу жирија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана