Додијељена награда “Ђуро Дамјановић”: Признање Ранку Прерадовићу

Г.С.
Додијељена награда “Ђуро Дамјановић”: Признање Ранку Прерадовићу

БАЊАЛУКА - Награда “Ђуро Дамјановић” коју додјељује Удружење књижевника Републике Српске - Подружница Бањалука, припала је књижевнику Ранку Прерадовићу за књигу “Мастиљара стара”.

Након што је прочитао све (неке и више пута) пристигле књиге (којих је било 28) стручни жири у саставу професор и књижевник др Ђорђе Вуковић (предсједник жирија) и књижевници Милан Ракуљ и Радмило Радовановић донио је једногласну одлуку.

- Песник Ранко Прерадовић је песник -  записао је својевремено Ђуро Дамјановић у рецензији за књигу “Луднички врт” (2000). Ова реченица била је мото и књижевнику Мирку Вуковићу када је писао предговор за изабрана дјела у четири тома Ранка Прерадовића, објављена поводом педесет година његовог књижевног стваралаштва. Прерадовићева нова пјесничка књига “Мастиљара стара” појавила се прошле године, као увод у овогодишњу прославу шест деценија изузетно плодног књижевног рада, и с обзиром на оно што се налази између корица ове књиге можемо без ограда рећи да запис Ђуре Дамјановића и даље не губи на актуелности - саопштио је жири.

Како додају, ушушкан у аутобиографске елементе Прерадовић доказује да и у позним годинама није изгубио луцидност и пјесничку свјежину.

- Можда се на први поглед чини да је Прерадовићева “Мастиљара стара” по свом изласку била предодређена за награду која носи Ђурино име, тим прије што пјева о језеру мастила које су заједно излијевали он и онај по којем награда носи име, али и неки други знаменити писци. Но, у стварности није било тако, јер све набројано није жирију посао учинило лакшим, него још тежим. Стога да је којим случајем награђена књига Берислава Благојевића, Славице Гароња, Далибора Пејића или било којег другог аутора из ужег избора, чланови жирија се не би огријешили, јер су у питању заиста биле нијансе - назначено је у саопштењу жирија, који је додао да је избору пресудио неоспоран квалитет “Мастиљаре старе”, али и свеукупно књижевно стваралаштво, тако да је жири додијеливши награду хтио то или не, у исто вријеме додијелио и награду за животно дјело Ранку Прерадовићу Деди.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана