Доброта и љубав Алексе Шантића живе за сва времена

Приредила: Александра Маџар
Доброта и љубав Алексе Шантића живе за сва времена

Мостар - Традиционалну културну манифестацију 96. Шантићеве вечери поезије отворила је бесједом српска глумица Весна Чипчић у Владичанском двору у Мостару.

- Дивно је што сам у прилици да се бавим поезијом и да осетим како дише Мостар када је реч о тако једном великом песнику какав је био Шантић - рекла је Чипчићева.

Она је додала да је Шантић чудесно писао и о срећи и о тузи и о свијету око себе.

Потпредсједник Српског просвјетног културног друштва "Просвјета" Ранко Чворо на отварању манифестације је рекао да је било пјесника који су боље "брусили" риме од Шантића, али да Шантић живи и траје у душама и срцима људи свога, али и овога времена, те времена које ће доћи.

- Ово вече не би било Шантићево ако одавде не бисмо послали најтоплије мисли и жеље да само љубав веже људе, да изградимо мостове толеранције и суживота. Нека Шантић и даље живи међу нама и нека нас окупља његова мисао о љубави и доброти - нагласио је Чворо.

На првој вечери манифестације наступило је Удружење оперских пјевача из Бањалуке "Фигаро", у чијем су извођењу најљепших арија уживали многобројни посјетиоци.

У оквиру богатог програма планирано је књижевно вече "Друга Шантићева кућа", које ће бити одржано сутра у Градској галерији у Невесињу, када ће бити промовисана нова збирка приповједака Момчила Голијанина.

Поводом представљања књиге "Хронологија живота Алексе Шантића", које би требало да буде одржано у суботу, аутор Шемсудин Златко Сердаревић је рекао да све што се напише о Шантићу, а ново је, практично комуницира са данашњим свијетом, зато што је Шантић увијек, шта је год радио, слао универзалне поруке, било кроз поезију, било кроз његову животну стазу.

- Дакле, један човјек космополита, човјек који је грлио, љубио све народе, који је волио свој народ и све друге и који је био толико везан за Мостар управо због тога што је осјетио душу мултиетничког Мостара - изјавио је Сердаревић.

Истог дана у Владичанском двору у Мостару биће одржано "Вече с Весном Капор", а посљедњег дана манифестације у недјељу, 20. септембра, на истом мјесту ученици Колеџа уједињеног свијета Мостар извешће поетско-музичко-сценски програм "Са Шантићем око свијета".

Шантићеве вечери поезије организовали су Градски одбор Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" у Мостару и Српско просвјетно и културно-умјетничко друштво "Гусле".

Неће бити награде

Ове године неће бити Шантићеве награде, која се додјељује сваке треће године и то великим дијелом и из финансијских разлога, па се очекује да та награда буде наредни пут на програму 2017. године.

Ипак, предсједник СПКУД "Гусле" Мостар Радислав Тубић поручује да "без обзира на то у како тешким временима радили, треба да очувамо културу".

- Не смије се дозволити њено гашење, јер ми нисмо ти који су је започели, а не смијемо бити ни они који ће је угасити - рекао је Тубић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана