Дјеца на распусту читају за своју душу

Илијана Божић
Дјеца на распусту читају за своју душу

БАЊАЛУКА - Чињеница је да су дјеца у току школске године окупирана обавезама, наши корисници су, заиста, активни током цијеле године, али се број нових чланова сваке године повећа током распуста. Дјеца тада траже популарне наслове и серијале које читају за своју душу.

Казала је то библиотекарка на дјечијем одјељењу у Народној универзитетској библиотеци Републике Српске Бојана Лучић која је за “Глас Српске” говорила о томе колико дјеца читају током љетних мјесеци, те које су књиге најтраженије.

Како је казала током љета школске лектире су мање тражене и додала да мали број дјеце чита лектиру, јер углавном желе да прочитају нешто што можда не стижу у току школске године.

- Ми се трудимо да им током цијеле године понудимо што више занимљивих и тражених наслова, тако да код нас увијек могу наћи најновија издања омиљених аутора - додала је она.

Према њеним ријечима током љета дјеца траже популарне серијале који се стално обогаћују новим наставцима.

- За најмлађи узраст бих издвојила ауторку Џулију Доналдсон и неколико њених сликовница као што је “Гужва на метли”, “Прутко” или “Грозон”, затим “Украла ме Шумбаба” наше домаће ауторке Александре Чворовић, као Тони Вулф и фантастичне “Приче из чаробне шуме”- рекла је Лучићева.

Нагласила је да дјеца школског узраста најчешће траже Мореу Банићевић, те да је тражена и Енди Грифитс, а омладински узраст “Ноћну школу” ауторке К. Џ. Доерти, али и бројне наслове Јасминке Петровић и Уроша Петровића.

- Истина је да дјеца много времена проводе поред компјутера или на друштвеним мрежама, али исто тако велики број наслова се може наћи на интернету у PDF формату, па се и на тај начин доста чита. Мишљења сам да дјеца ипак доста читају, само се треба пронаћи адекватан начин како им приближити књиге, а и библиотеку, а ако садржај за читање већ нађу на интернету, онда их адекватно усмјерити - испричала је Лучићева.

Истакла је да се у НУБ РС труде да организују разне активности које би могле бити интересантне различитим узрастима.

- Имамо креативне радионице два пута годишње, кино током љетног и зимског распуста, организујемо посјете за школе и вртиће, све с циљем промовисања читања и библиотеке. Морам напоменути ипак да је јако важан индивидуални рад са дјецом, примјер који сами родитељи дају када је читање књига у питању и љубав према књизи, а нашим корисницима тога, заиста, не недостаје - закључила је Лучићева.

Препоруке

Бојана Лучић је навела пар књига које препоручује најмлађим читаоцима.

- Увијек волим истаћи ауторку Николету Новак и наслове “Пријатељи из саване”, те “Приче из шуме”, затим Свена Нурдквиста са причама и авантурама малог Петсона, као и истините приче о нераздвојним пријатељима Арчију и Дори, аутора Горана Марковића - рекла је она.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана