Дисова награда пјеснику Стевану Тонтићу

Срна
Foto: Википедија

БЕОГРАД - Жири за додјелу Дисове награде једногласно је донио одлуку да ту награду за 2021. годину додијели савременом српском пјеснику Стевану Тонтићу.

У образложењу жирија који су чинили Саша Радојчић, Марко Аврамовић и Михајло Пантић, се између осталог наводи да је Тонтић "од прве објављене књиге "Наука о души и друге веселе приче" (1970) до за сада најновије са насловом "Христова луда" (2017), саздао богат и разгранат пјеснички опус.

Они су навели и да је његов пјеснички опус "увијек остајао у знаку врло активног одговора како модерној српској пјесничкој традицији у чијем низу је Владислав Петковић Дис један од незаобилазних утемељивача и оријентира, тако и готово свим, по правилу тешким, неодгонетљивим питањима нашег доба, те посебно, дисовски речено, искушењима "наших дана".

Награђени писац је саставио је антологије "Новије пјесништво Босне и Херцеговине" (Сарајево, 1990) и "Модерно српско пјесништво - велика књига модерне српске поезије од Костића и Илића до данас" (Сарајево, 1991).

Стеван Тонтић преводи са њемачког језика.

За превод поезије Петера Хухела 2016. године добио је Награду "Милош Н. Ђурић", а на њемачки језик је, заједно са В. Калинкеом, превео "Лирику Итаке" Милоша Црњанског.

Добитник је многобројних награда.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана