Давиду Алабахарију међународна књижевна награда "Александар Тишма"

Срна
Давиду Алабахарију међународна књижевна награда "Александар Тишма"

НОВИ САД- Давид Албахари је овогодишњи добитник престижне међународне књижевне награде "Александар Тишма", саопштио је жири за додјелу ове награде.

Међународну награду Албахари је добио за роман "Данас је сриједа", објављен на њемачком језику.

Награда ће Алабахарију бити уручена 24. јуна на свечаности у Матици српској у Новом Саду.

Предвиђено је да награду Албахарију уручи предсједница жирија Илма Ракуза.

Међунардодни жири кога су поред Ракузе чинили и Петер Хандке, Ласло Мартон, Владислава Гордић Петковић и Матијас Енар, одлуку од додјели награде донио је већином гласова.

Члан жирија Гордић Петковић, каже да је Албахари аутор импресивног приповједачког опуса.

-Опус настаје већ пуних пола века. Колико год посвећен интимистичким анализама нестабилног постмодерног идентитета, Албахари обрађује и мучне теме рата и злочина. Тиме настоји да предочи страдања и патње у вртлогу историје свих оних обичних, малих јунакиња и јунака које одликују стоицизам и скрушеност - навела је она.

Владислава Гордић Петковић констатује да током деведесетих година прошлог вијека, саставни дио Албахаријевог прозног опуса постају, "и од тада су стално присутни", мотиви историје, избјеглиштва, реконструкције индивидуалног сјећања, конфликти и суочавања приватног осјећања свијета и историјске реалности.

Награду додјељује Фондација "Александар Тишма", и то сваке друге године, а додјељује се за умјетничко дјело које је поред матерњег језика писца, објављено и на енглеском, француском или њемачком језику.

Награда се састоји од новчаног дијела у износу од 10.000 евра и дипломе коју потписују предсједник Управног одбора Фондације и предсједник жирија.

Давид Албахари аутор је тринаест књига прича, четрнаест романа и пет збирки есеја.

На књижевној сцени присутан је од 1973. године, кад му је објављена прва збирка прича, "Породично вријеме".

Лауреат је Андрићеве награде за књигу "Опис смрти" (1982), НИН-ове награде за роман "Мамац" (1995), награде "Балканика" (1998), преводилачке награде Брицке Берлин (2006), награде Стефан Митров Љубиша (2011), и награде Тодор Манојловић (2015).

Албахари је до данас превођен на шеснаест страних језика, а шест његових прозних књига објављено је на енглеском језику.

Значајан је и као преводилац, уредник књижевне периодике и антологичар.

Захваљујући његовом преданом посредовању између култура, настали су први преводи Владимира Набокова, Сола Белоуа, Томаса Пинчона, Маргарет Етвуд, Џона Апдајка, Сема Шепарда, Рејмонда Карвера и многих других значајних писаца свјетске књижевности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана