“Дани Војислава Лубарде” чувају сјећање на лик и дјело овог Рогатичанина

Сретен Митровић
“Дани Војислава Лубарде” чувају сјећање на лик и дјело овог Рогатичанина

РОГАТИЦА - Традиционална манифестација “Дани Војислава Лубарде” у организацији Народне библиотеке у Рогатици, која од 2018. године с поносом носи његово име, у присуству најоданијих љубитеља писане ријечи у Рогатици и ове године обиљежена је у знаку враћања сјећања на његов лик и дјело.

О томе је посебно и врло надахнуто бесједио гост ове својеврсне књижевне манифестације доцент доктор Раде Вучићевић, члан Удружења књижевника Србије и Црне Горе.

- Протекле су 83 године од рођења и 10 од смрти великог српског књижевника Војислава Лубарде, дичног Рогатичанина, коме су осим роднога града уточиште давали најпре Сарајево и на крају Београд. Без обзира на то где се и како школовао, потом радио и писао, чега ради је стекао књижевну славу, али и буквални прогон од политичких власти, чиме постаје синоним националне “острашћености”, што резултира физичким прогоном из Босне за Србију - рекао је Вучићевић.

Траума клања, нагласио је професор Вучићевић, које као једанаестогодишњак пуким случајем преживљава, пратила га је и прогонила све вријеме одрастања, школовања и каснијег живота, како каже, што се углавном одразило на тематику његових дјела, која поред аутобиографског корелатива имају успјешне наративе каквоће, ријетке на укупном српском говорном подручју.

- Само Лубарда уме, а очигледно и може, да о тако језивим историјским догађајима, са толико уметничког надахнућа, књижевне умешности, сугестивне нарације и недвосмисленог талента, дочарати па представити то страшно време у коме све трајне вредности престају и падају под камом џелата, несвесног сотонске улоге у себи самом - наводи он.

Зато, по мишљењу доктора Вучићевића, Рогатица и Рогатичани, па и васцијели српски род, а посебно овај културни храм што с поносом име његово носи, тога увијек морају бити свјесни.

- Војислав Лубарда је жртвујући себе, у ствари, бранио нашу историју, културу, веру православну, наш национални идентитет, невине жртве и долазеће време у коме се уз помоћ Божијег благослова продужавамо, постојимо и трајемо захваљујући таквим величинама - додао је он.

Уз бесједу доктора Вучићевића, о лику Војислава Лубарде овом приликом говорио је из рода Лубарди и завичајни књижевник Милун Мишо Лубарда. Њему у част дио свог књижевног стваралаштва говорили су и локални пјесници Милад Обреновић и Слободан Ристовић, а свој прилог, као гости вечери, дали су и пјесници из Удружења љубитеља писане ријечи “Мост” из Вишеграда и пјесникиња Рада Новаковић из Пожеге у Србији.

Изложба

Да би било употпуњено сјећање на Војислава Лубарду, библиотека је приредила и изложбу његових књига и фотографија, која је “зачињена” и књигама и осталом писаном документацијом из богате Завичајне збирке, која је изазвала велико интересовање и моћи ће се погледати наредних 15 дана.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана