Данас почиње 20. Сајам књиге Гласа Српске: Читаоци крећу у књижевне походе

Александра Маџар
Данас почиње 20. Сајам књиге Гласа Српске: Читаоци крећу у књижевне походе

Бањалука - Данашњем дану сигурно ће се највише обрадовати поштоваоци писане ријечи и домаћи књижевници, јер се у 17 часова свечано отварају врата 20, јубиларног Сајма књиге у организацији "Гласа Српске".

Најновије наслове представиће више од 100 издавача и дистрибутера, па ће многи посјетиоци бити у прилици да искористе сајамски попуст и обогате своје библиотеке актуелним дјелима.

И ове године у дворани "Борик" представиће се издавачке куће из БиХ, Србије, Хрватске, Црне Горе и региона, које су специјално за овогодишње издање Сајма припремиле попусте на велики број својих издања.

Тим издавачке куће "Лагуна" ове године у Бањалуку стиже са више од 250 наслова, што свакако доказује зашто је њихов штанд из године у годину један од најпосјећенијих.

- Посјетиоци ће бити у прилици да застану и испред штандова "Креативног центра", "Алгоритма", "Дерете", "Сезамбука", "Мате", "Беген" издавачких кућа - рекла је руководилац сајма Петра Ивић.

Празник књиге, као што то обично бива на сајмовима, славиће се и промоцијама књига. Не треба пропустити промоцију романа "Бунцање" Миодрага Лазаревића, овогодишњег добитника престижне књижевне награде "Златна сова", коју додјељује Завод за уџбенике и наставна средства.

Увијек радо виђен гост у Бањалуци и на сајму је књижевник чији се романи продају у великом броју, Љиљана Хабјановић-Ђуровић, позната по томе што истински ужива у дружењу са читаоцима.

Богат програм на свом штанду припремили су и из Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске. На њему ће бити представљено неколико културних институција Српске, као што су Музеј савремене умјетности, Народно позориште, Дјечије позориште, Удружење издавача Републике Српске.

У оквиру програма представљања установа културе Републике Српске и Удружења издавача Републике Српске на 20. међународном сајму књиге сутра у 19 часова биће промовисана књига Весне Капор "По сећању се хода као по месечини", за коју је ова ауторка добила награду "Лаза Костић". О књизи ће говорити Ранко Рисојевић и књижевница.

На штанду библиотеке своју нову књигу "Иследник" промовисаће и Драган Великић, који ће свечаном бесједом отворити сајам. Дружење читаоца са Великићем планирано је за сриједу, у 12 часова.

У четвртак, 17. септембра, посјетиоци ће моћи да се упознају са издањима Музеја Републике Српске, "Змијање: покућство динарске планинске куће брвнаре", аутора Владимира Ђукановића, "Бања Лука од окупације до слободе: (1941-1945)" аутора Миленка Ђорђевића, "Између лијека и отрова", ауторке Наташе Ковачевић, "Змијањски вез: Свјетско културно насљеђе", аутора Данијеле Ђукановић. Исти тај дан Народно позориште Републике Српске: Монографија "Властимир Ђуза Стојиљковић: Позоришне посланице" биће представљена заљубљеницима у театар.

Послије тога ће и Музеј савремене умјетности Републике Српске представити свој каталог изложбе "Документи/увод у студију престајања" Ненада Малешевића, каталог изложбе "Leistung" Предрага Терзића, каталог изложбе "Мементо Урбис" Нине Тодоровић, каталог изложбе "Београд Јована Бијелића", каталог изложбе "Dates1" Раденка Милака и Романа Урањека, "Инвентуре 2015", књигу Монике Поњавић "Film Curation: From the Black Box to the White Cube".

О књижевности и његовом стваралаштву у петак ће говорити књижевник Ранко Поповић, али и писац за дјецу Роберт Такарич.

Тај дан ће бити одржана и промоција издања Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске: Међународни пројекат "Лирски, хумористички и сатирички свијет Бранка Ћопића", том 4: Жена - мушкарац: два свијета, два мотива, два израза у дјелима Бранка Ћопића "Кратка историја писма, књиге и библиотека", ауторки Јеленке Пандуревић и Маје Анђелковић, "Први светски рат у српској прози од 1914. до 1941. године", аутора Александра - Саше Грандића, Библиографија Републике Српске.

За све љубитеље писане ријечи врата празника књиге у дворани "Борик" биће отворена до 21. септембра од 10 до 20 часова, а цијена улазнице износи једну конвертибилну марку.

Награде

Посљедњег дана Сајма књиге биће додијељене традиционалне сајамске награде најбољим излагачима. Награда "Моштаница" биће додијељена за издавачки подухват, "Липље" за најбоље дјело савремене књижевности, "Гомионица" за најбољу књигу за дјецу, и "Ступље" за његовање српске традиције и православне духовности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана