Ћопић оживио на штанду РС

Александра Маџар
Ћопић оживио на штанду РС

Београд - Посебном свечаношћу, у присуству многобројних посјетилаца, почело је представљање књига и књижевника, науке и научника Републике Српске на 59. међународном београдском сајму књига.

О значају појављивања писане ријечи из Српске на сајму у Београду говорио је министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија, који је и отворио свечани програм.

- Морамо да будемо свјесни да имамо велике потребе, а мале могућности. Тежимо ка томе да наша културна политика буде избалансирана и да, гдје год да дођемо на најбољи начин промовишемо РС и нашу културу - рекао је Мутабџија.

Штанд Српске је у знаку славног Бранка Ћопића, гдје на једној страни доминира велика фотографија писца, а на другој простор за промоције, насловљен и уређен као његова књига "Башта сљезове боје".

- Поносни смо што је оволики број људи присуствовао овој церемонији отварања, јер то је доказ да је ово добра прилика да се стваралаштво писаца из РС представи на једној од највећих смотри писане ријечи - истакао је директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић.

Објаснио је да је овогодишњи акценат на Бранка Ћопића од неизмјерне вриједности, јер се на тај начин указује на благо које је овај књижевник оставио свом народу.

Послије отварања програма представљена су дјела Бранка Чучка, други том, "Колумне" у издању Народне библиотеке "Бранко Чучак", Хан Пијесак.

Како су најавили организатори прије подне, заљубљеници у писану ријеч данас ће имати прилику да се упознају са дјелима Рајка Кузмановића, Љубомира Зуковића, Слободана Реметића, Васкрсије Јањића... Дјело Јелене Којовић-Тепић "Кућа времена", у издању издавачке куће "Бесједа", биће промовисано у 16 часова.

Књига Еве Липске "Туристи речи", у издању Куће поезије из Бањалуке, биће представљена у 17 часова. Издавачи из Српске представиће се са 73 књиге од 33 издавача.

Обједињени репрезентативни наступ Српске и ове године организује Представништво РС, уз подршку Министарства просвјете и културе, у сарадњи са Народном и универзитетском библиотеком и Удружењем издавача РС.

Фаворити

У наредним данима Удружење издавача РС представиће се београдској публици низом нових наслова, међу којима као свог фаворита виде књигу "Како сам бранио Принципа и другове 1914", аутора Рудолфа Зистлера. Издавачка кућа "Бесједа" представиће се са 30 нових наслова, а као посебно интересантна издвајају Сабрана дјела Бранка Ћопића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана