Цијела Русија чита Толстоја

Приредила: Александра Маџар
Цијела Русија чита Толстоја

Москва - Књижевни маратон током којег ће познате и јавне личности наизмјенично шездесет часова читати одломке чувеног роман Лава Толстоја "Рат и мир" почео је у Русији.

Како преносе руски медији, укупно 1.300 читалаца, укључујући глумце, политичаре, истакнуте спортисте, али и обичне људе, учествоваће у овој читалачкој трци с временом, која је почела у сриједу у 10 часова.

Читање четири тома романа, чија је радња смјештена у вријеме Наполеонове инвазије на Русију 1812. године, моћи ће да се прати уживо на телевизији и радију, као и на посебном веб сајту воинаимир.цом.

- Толстој држи цијелу нашу земљу на окупу, баш као и наше државне границе или јединствена монета - изјавила је чукунунука славног руског писца Фјокла Толстаја.

Мајак радио, који је отказао све своје програме осим кратких вијести како би могао да преноси читалачки маратон, позвао је слушаоце да се изјасне о свом најдражем лику из романа.

- Моја омиљена јунакиња је Наташа Ростова, јер је као и ја сама прешла пут од безбрижне дјевојке до мајке породице која је научила како да буде срећна - рекла је слушатељка која се представила као 35-годишња Анастасија.

Читање се одвија на неким од мјеста догађања радње романа, укључујући Толстојево имање Јасна пољана у Тулској регији, недалеко од Москве, као и у неколико градова широм земље, попут Грозног у Чеченији.

Читалачки маратон, који ће напредовати у ритму од једног тома дневно, требало би да буде завршен у петак. Пројекат је дио манифестације "Година литературе" која се одржава у Русији.

Својим бројним ликовима, дугим описима сцена битака и дијалозима на француском језику "Рат и мир", чије је писање Толстој завршио 1869. године, представља један од највећих књижевних изазова.

У Русији се ова књига сматра кључном за национални идентитет те је обавезна лектира у свим школама, док је филмска верзија романа, у режији Сергеја Бондарчука, 1969. године награђена "Оскаром".

Серија

Британски Би-Би-Си тренутно ради на адаптацији Толстојевог романа у ТВ серију која ће почети да се приказује од јануара 2016. године. Главне улоге у серији, која је дијелом снимљена у Русији, играју Пол Дејно и Лили Џејмс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана