Четврти дан "Императива" у Бањалуци: Од музике до књижевности

Миланка Митрић
Foto: Б. Брезо

БАЊАЛУКА – Регионални фестивал књижевности "Императив", који већ неколико дана траје у Банском двору и четвртог дана одржавања донио је мноштво разноврсног садржаја љубитељима писане ријечи свих генерација.

Четврти фестивалски дан започео је "Лектиром у подне", са књижевником Бериславом Благојевићем, а овај програм одржан је у пуној вијећници Банског двора.

"Овај програм значајан је за све нас, не само за најмлађе. Стварајући културу читања код најмлађих заправо бринемо и о будућим читаоцима. Један од најважнијих задатака свих нас који смо уплетени у причу са књижевношћу  је да покушамо да пробудимо жељу и потребу за читањем код дјеце и омладине јер ако тада  науче да воле књигу и стекну навику да читају онда ми нећемо морати да бринемо за читалачку публику" рекао је Берислав Благојевић.

Програм овог фестивалског дана јуче настављен је разговором са писцима на тему "Утицај поп/рок културе на савремену књижевност - Боб Дилан". 

О овој теми разговарали су Владимир Скочајић Скоча, Зоран Жмирић, Срђан Тешин и Небојша Ристић.

"Причали смо о вези  између рок музике и поезије и томе колико је Боб Дилан као умјетник нама као учесницима панела значио и колики је био његов генерални утицај"казао је Владимир Скочајић.

Вечерњи дио програма био је резервисан за програме који су повезивали књижевност, филмове и музику. 

У оквиру програма "Имприматур представља" промовисана су дјела "Даљ", "Мрље на шанку" и "Петодинарке" Горана Дакића, с којим је разговарао новинар Бранислав Предојевић.

Нешто касније, у оквиру програма "Поезију ће сви читати", своје стихове говориле су пјесникиње Катја Горечан из Словеније и Тања Ступар Трифуновић из Бањалуке.

" 'Императив' већ пету годину показује да је изузетан фестивал, а такве су и реакције публике. Људи су из године у годину све заинтересованији за фестивал. Ријетки су фестивали који имају толико публике као "Императив", а све то показује колико је овај фестивал  потребан и колико је потребан Бањалуци" навела је Тања Ступар Трифуновић.

У духу овогодишње теме фестивала, која говори о повезивању музике и књижевности и њиховом међусобном утицају, приказан је и први дио филма о Бобу Дилану "Нема пута кући" Мартина Скорсезеа, а фестивалски дан настављен је разговором са књижевницом Магдаленом Блажевић.

О роману "У касно љето" који је објављен ове године, с ауторком је разговарала Марија Пејић.

"Морам рећи да је "Императив" један од најбоље организованих фестивала. Драго ми је да се могу сусрести не само са колегама писицима, већ и са публиком. Много ми је важно да чујем шта људи мисле и како реагују на оно што пишем" казала је Блажевићева.

 

Вече је завршено програмом "Ноте и слова", у којем се представио Зоран Жмирић, а разговор с њим водио је Владимир Шагадин.

"Важно ми је да се срећем са људима са којима дијелим исту страст према писању. Чини ми се да је културни миље још једино што функионира на балканском простору. Надам се да ће у неком догледном времену ствари у нашим државама функционирати онако како функционирају на "Императиву", јер овдје се бришу све разлике, овдје је човјек човјеку човјек, а писана ријеч је у фокусу" испричао је Зоран Жмирић.

 

Сајамски дио фестивала биће отворен и данас до 20 часова, а фестивал ће бити затворен вечерас.

ДАНАС НА ПРОГРАМУ

17:00 – "Имприматур представља…" Берислав Благојевић

18:00 – "Поезију ће сви читати" – Књижевна задруга: Вања Шуњић, Никола Леро и Стево Грабовац

19 часова – "Бајковница"

19 часова – филм о Боб Дилану –"Нема пута кући"– Арт биоскоп

20 часова – Разговор са Милицом Вучковић

21:30 – "Ноте и слова" – Боб Дилан – Владимир Скочајић Скоча

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана