Чаробни свијет словенске митологије у књигама Тамаре Лујак

Миланка Митрић/агенције
Чаробни свијет словенске митологије у књигама Тамаре Лујак

БЕОГРАД - “Речник српских митолошких бића (приче и легенде)” и “Речник словенске митологије (приче и легенде)” ауторке Тамаре Лујак нове су књиге у издању “Лагуне”, којима су обједињене легенде, приче о митолошким бићима и њиховом настанку.

- Књиге које говоре о српској митологији и старим митолошким бићима непоуздани су водичи кроз домаћи мит и религију јер су писане у давна, прадавна времена. Зато је “Речник” дат у виду прича, предања и легенди које говоре о настанку одређених појава, чудовишта и многих других бића. На основу познатих митова и народних веровања Тамара Лујак је створила галерију праисконских створења која живе у нашој близини. У овај чаробни свет својим предивним илустрацијама уводи нас Марица Кицушић, пружајући нам идеју о првобитним ликовним представама - наводи издавач о “Речнику српских митолошких бића”.

Ауторка у предговорима ових књига, истиче да је “Речник српских митолошких бића” настао уз прстохват разигране маште, јер је српска митологија углавном велика непознаница, а књиге које говоре о митским бићима и митологији непоуздани водичи, обавијени велом (не)истине.

- Па опет, боље водиче од њих немамо. Стога смо, тамо где је то било потребно, измислили своје митове, исткали своје светове и начинили своје згоде. Понека смо бића обојили, тамо где је фалила боја, понека смо насликали до краја, тамо где је недостајао реп или трећа глава, а понека смо саткали од самог почетка, градећи и обликујући тамо где није било чак ни градивног материјала. Све су то дозвољени начини приповедања. Тако су, уосталом, настали и првобитни митови - назначила је ауторка.

Када говори о другој књизи, коју је исто илустровала Марица Кицушић, ауторка у предговору наводи да су етнолози попут археолога који истражују старе записе, не би ли освијетлили дијелове прошлости те извукли знања и вјеровања наших предака.

- Понекад су та знања јасна и језгровита, понекад су записана под велом тајне, замршена и тешка за тумачење. Посао сваког научника или тумача јесте да разјасни услове под којима су неки митови или легенде настали, како би могли да објасне њихова значења.

Тамо где објашњења нема, потребно их је измислити. Исто као што је потребно измаштати оне делове који недостају, а таквих је у словенској митологији много – забиљежила је ауторка, која је додала и то да је поменута књига инспирисана свим познатим домаћим митовима и легендама.

Свијет који је већ постојао је измаштан и у њега су уткани дијелови који недостају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана