Брчко: Одиграна Урнебесна трагедија у режији Милице Краљ

Срна
Брчко: Одиграна Урнебесна трагедија у режији Милице Краљ

Брчко - Народно позориште Републике Српске из Бањалуке наступило је треће вечери на 32. Сусретима позоришта у Брчком представом Душана Ковачевића "Урнебесна трагедија" у режији Милице Краљ.

Милица Краљ је рекла да је из ове драме о "дефектној породици", кроз чију призму се прелама распад друштва, избрисала све конотације комунизма, јер је хтјела да направи представу о свијету какав живимо, гдје је насиље у породици нешто "сасвим нормално".

"Ова представа само је на почетку забавна, али је у суштини песимистична", напоменула је Милица Краљ.

Подсјећајући да породица цијело вријеме хода нормално по накривљеном стану, док се сви гости који долазе код њих не сналазе и отежано се крећу, глумац Горан Јокић истиче да је у таквим околностима било вема тешко радити на представи.

"Косина пода и намјештаја, те прозори кроз које се не види ништа, осим магле, јасна је метафора куће, односно породице као основне ћелије друштва која се урушава", рекао је Јокић на округлом столу уприличеном након представе.

На примједбу публике да се радња одвија пребрзо, глумица Слађана Зрнић је објаснила да се нико у представи није руководио реализмом, већ да је то начин на који Невен /дванаестогодињи син у породици/ види своју породицу и њихове међусобне односе.

Према ријечима директора "Стеријиног позорја" из Новог Сада Мирослава Радоњића, ансамбл Народног позоришта Републике Српске је "међу три-четири најбоља позоришна ансамбла на овом говорном подручју".

У пратећем програму публици је представљена књига познатог бугарског драмског писца Христе Бојчева "Подземна комедија".

Бојчев је рекао да његови драмски текстови обрађују увиверзалне категорије као што су љубав, смрт, живот... и што је разумљиво на било ком крају свијета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана