“Бранково коло” од 9. септембра у Сремским Карловцима

Г.С.
“Бранково коло” од 9. септембра у Сремским Карловцима

СРЕМСКИ КАРЛОВЦИ - Манифестација “Бранково коло”, посвећена српском пјеснику Бранку Радичевићу, биће одржана од 9. до 19. септембра у Сремским Карловцима, на Стражилову и у Новом Саду.

Манифестација, која се одржава 51. пут, протицаће у знаку 175. годишњице штампања у Бечу (1847) прве књиге “Песме” Бранка Радичевића, затим “Горског вијенца” Петра Петровића Његоша, “Новог завјета” у преводу Вука Караџића и студије “Рат за српски језик и правопис” Ђуре Даничића, саопштено је из “Бранковог кола”.

Скуп у Карловачкој гимназији у 11 часова свечано ће бесједом о Радичевићу отворити пјесник Братислав Милановић, а глумици Мири Бањац биће уручена “Велика повеља Бранковог кола” за животно дјело.

У драмском дијелу програма наступиће глумице Весна Чипчић и Даница Петровић, које ће говорити чувене Бранкове пјесме “Враголије” и “Укор”.

У Карловачкој гимназији своје пјесме говориће и пјесници разних генерација, већина лауреати “Бранковога кола”, док ће у музичком дијелу програма наступити хор и ансамбл “Змај Јовине гимназије” из Новог Сада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана