Боб Дилан добитник Нобелове награде

Александра Маџар
Боб Дилан добитник Нобелове награде

Стокхолм - Нобелова награда за књижевност ове године припала је америчком кантаутору Бобу Дилану зато што је "створио нову поетску изражајност у оквиру велике америчке поетске традиције", саопштила је Шведска академија.

Дилану је припала награда која износи осам милиона шведских круна (927.740 долара).

Саопштење о добитнику најпрестижније награде за књижевност за 2016. шокирало је свјетску јавност пошто је ово први пут да је ово угледно признање припало некоме ко је прије свега музичар, преносе стране агенције.

Дилан је и раније био помињан у вези са Нобеловом наградом, али је мало стручњака очекивало да ће то признање припасти некоме ко се бави жанром поп музике.

Рођен као Роберт Ален Цимерман у Дулуту у Минесоти, Дилан је започео музичку каријеру као тинејџер, када је 1959. почео да свира у локалним баровима.

У наредној деценији написао је нека од најзначајнијих дјела, постао икона рока и антиратних покрета, а на свом путу од фолка до рока, између њих, изнад и назад, представљао је једног од најважнијих хроничара свог времена и престао да буде само музичар и кантаутор и израстао у великог пјесника.

Свира гитару, усну хармонику и клавир. Током 50 година каријере објавио је више од 30 албума, а од деведесетих се бави и сликарством и издао је шест колекција својих радова. Нека од његових дјела су изложена у великим галеријама широм свијета.

Сара Денијус, стални секретар Шведске академије, описала је Дилана као "некога ко већ 54 године изнова и изнова мијења самог себе".

- Почните са "Blond on Blond", невјероватним примјером његове брилијантне риме, састављања рефрена и изузетног начина размишљања - казала је Денијус.

Признала је да избор можда јесте изненађујући, објашњавајући да, уколико се осврнемо 5.000 година уназад, долазимо до времена када су откривени Хомер и Сафо.

- Они су писали поетске текстове који су били намијењени јавним наступима, а исти је случај и са Бобом Диланом. И даље читамо Хомера и Сафоа, и у томе уживамо - казала је Денијус.

Боб Дилан је 259. Американац који је освојио Нобелову награду, а први који је награђен за књижевност послије двије деценије. Иначе, 2008. године је добио и посебно признање у оквиру додјеле Пулицерових награда.

Реакције домаћих књижевника

Предсједник Српског ПЕН центра и потпредсједник Међународног ПЕН-а Вида Огњеновић изјавила је да "жири почиње полако да се шали са нама".

- Велики сам фан Боба Дилана, ишла сам на његов концерт у Београду, али мислим да су Бајага и Бреговић овога пута ускраћени за Нобелову награду - рекла је Огњеновићева.

Уредник издавачке куће "Архипелаг" Гојко Божовић изразио је наду да ће сљедећи пут неки књижевник добити награду за рокенрол.

Мураками био фаворит

Седмицу прије објаве имена добитника овогодишње Нобелове награде за књижевност, међународно позната имена, укључујући ирског добитника Букерове награде Џона Банвила и јапанског фаворита Харукија Муракамија, била су у врху, барем према кладионичарским квотама кладионице "Ледбрукс".

Шведска академија никада не даје никакве индиције кога разматрају као добитника награде пред проглашење побједника. Ко је ушао у најужи круг, открива се тек 50 година касније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана