“Библиотечке мачке спавају наопачке”: Забавне пустоловине у царству књиге

Бранислав Предојевић
“Библиотечке мачке спавају наопачке”: Забавне пустоловине у царству књиге

БАЊАЛУКА - Издавачка кућа “Завод за уџбенике” из Источног Сарајева објавиће ускоро нови роман, књижевника Берислава Благојевића.

У питању је књига за дјецу, познатог писца и публицисте, која доноси наставак више него успјешне сарадње са “Заводом за уџбенике”, започете књигом “Упознајте Гагарина, најшашавијег пса у свемиру”, која је врло брзо стекла култни статус код најмлађе публике. Сам аутор каже да се фудбалско правило о тиму који се не мијења када добија једнако успјешно примјењује и на књижевност.

- Изузетно сам срећан што ми се пружила прилика да након успјеха књиге “Упознајте Гагарина, најшашавијег пса у свемиру” поново сарађујем са Заводом за уџбенике из Источног Сарајева. Заједнички тим употпуњује Братислав Костић, фантастични илустратор, који је илустровао и књигу о Гагарину - каже Благојевић.

Осим што су нови јунаци књиге мачке, за разлику од претходне књиге у којој је публика пратила авантуре пса Гагарина, Благојевић каже да је радња у овом случају урбанизована и смишљено лоцирана у специфичну средину у вези са књижевношћу.

- Кратки роман за дјецу “Библиотечке мачке спавају наопачке” разликује се од “Гагарина” не само по томе што су главни јунаци мачке, већ и због тога што је радња смјештена у градско окружење, тачније, у библиотеку. Оно што је заједничко за обје књиге јесте хумор који сам настојао да задржим и, надам се, донекле продубим. Иако је прича смјештена у један наоко ограничен простор, то не значи да у њему нема мјеста за пустоловине и разне догодовштине. Напротив, то је управо једна од важних порука које сам желио да пренесем читаоцима. Библиотека је простор креативности, маште и инспирације! Библиотека је заиста мјесто у којем досада не станује. Кад се к томе у њу уселе мачке, забава не може да изостане - рекао је Благојевић.

Један од рецензената књиге проф. др Сања Мацура наводи у свом осврту на књигу да је стилски роман написан питко, сасвим једноставно и ненаметљиво, прикладно дјечијем предтинејџерском узрасту. 

- Роман обилује топлином и љубављу, разумијевањем и емпатијом. Посебну вриједност даје му фина доза хумора која амортизује и наизглед непремостиве препреке и невоље с којима се мачје друштванце суочава. У овом су се рукопису стекле све најквалитетније особине комичног - комедија ситуације, комедија интриге, комедија карактера па чак и комедија нарави. Испреплетене су с догађајима, неосјетно уткане у ткиво фабуле, зналачки искомбиноване с плесањем по жици емоција које воде ка осјећању ганутости и малим катарзама за младе читаоце - наводи Мацура.

Треба поменути и да је роман “Библиотечке мачке спавају наопачке”, књига која уз помоћ фабуле, амбијента, али и недвосмислених референци на мање или више познате књиге за дјецу (о мачкама!) јасно и гласно популарише читање, што је хвала вриједан подухват у данашњем времену нечитања и површности.

Аутор

Берислав Благојевић је одрастао и школовао се у Броду, Панчеву и Бањалуци. Магистар је географских наука. Благојевић је првенствено прозни писац, али пише и поезију, есеје и књижевну критику. Најважнија дјела: “Револуционар” (кратке приче, 2012), “Тиши од воде” (роман, 2013), “Ми у магли” (поезија, 2015), “Бумеранг” (роман, 2016), “Упознајте Гагарина, најшашавијег пса у свемиру” (илустровани роман за дјецу, 2019), “Монумент” (кратке приче, 2020). Дјела су му превођена на неколико свјетских језика: македонски, малтешки, шпански, пољски, енглески, њемачки, италијански и јапански језик. Уређује сопствени књижевни блог. Живи и ради у Бањалуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана