Бесједом Дејана Алексића свечано отворен "Гласов" Сајам књиге у Бањалуци

Миланка Митрић
Foto: В. Трипић

БАЊАЛУКА - Традиционална манифестација посвећена књижевности, читаоцима и писаној ријечи, 27. Сајам књиге у организацији "Гласа Српске" вечерас је свечано отворен у Спортском центру "Борик", бесједом вишеструко награђиваног књижевника Дејана Алексића.

Алексић се осврнуо на модерне технологије, комоцију читања коју читаоци данас имају, на опстанак и очување књига данас и на самог читаоца, у центру свега.

- Читалац, са свим својим читалачким одликама, не настаје сам по себи, њега производи књижевност. Он се изграђује, стиче и негује. Што су бољи књижевност и њен пласман у сфери јавног културног живота, имамо и квалитетније читаоце. Чињеница да је данас, управо због технолошког прогреса у сфери штампарства, релативно једноставно и не тако скупо објавити књигу објашњава парадокс по којем број писаца расте на штету броја читалаца. Отуда и промоције високе књижевности, рецимо одличних песничких књига, често изгледају као окупљања чланова малих опскурних култова, док представљања појединих остварења лаке литературе, која по правилу подилази сумњивим и скученим читалачким видицима, личе на зборишта наивних пучких веселости - навео је он.

Како је рекао, светковине књига, попут сајмова, мјесто су гдје увијек изнова ваља говорити о проблемима који се тичу књижевности и читалаца.

- Шта смо учинили с читаоцем? Нарочито с оним ком ова активност није само начин да лепо утроши своје време - а тог времена, као што знамо, мало ко данас има у сувишку. Читање је један од свакако најефикаснијих начина за развој сопствене критичке, мисаоне и аналитичке индивидуалности. Ваља мислити о јачању видљивости литературе која тражи управо таквог читаоца, спремног на унутрашњи трансформативни дијалог, на промену чији настанак иницира искључиво добра књижевност - објаснио је он и навео да се добар читалац неће формирати сам од себе, те да је за то потребан и подстицајан културни амбијент, промотивно орјентисан ка ваљаним естетским садржајима.

Он истиче да не треба занемарити оно што доба модерних технологија нуди за књижевност, али да би одрицање и занемаривање књиге у њеном изворном облику била ретроградан цивилизацијски поступак, јер, ипак, осјећај сигурности који читалац има при физичком контакту с књигом у руци је неупоредив.

- Сачувајмо књигу за читаоца, јер нам је потребан. Књига је посредник до бољих верзија нас самих. Сачувајмо и читаоца за књигу, јер нам је потребна. Добар читалац је најбољи сведок наше стварности. Сачувајмо и овакве празнике књиге, мале светионике на рубовима смисла за који нам се понекад чини да је предалеко. Дакле: нека буде светло, нека буде књига - закључио је он.

Помоћник министра за културу Тања Ђаковић честитала је свима који су учествовали у организацијом сајма, истакавши значај постојања оваквих и сличних смотри.

- Циљ министарства је да се књизи и издавачима врати дигнитет који заслужује - додала да подизање читалачке културе не зависи само од издавача и читалаца, већ и институција, те да је главни задатак свих нас да очувамо књигу, језик и писмо.

Савјетница за медије градоначелника Бањалуке Тања Вукомановић на отварању смотре казала је да је град Бањалука поносан што је домаћин једног оваквог културног догађаја који је намијењен за све генерације.

 - Град је поносан на овакве манифестације. Ниједно вријеме читаоце није удаљило од књиге, па неће ни ово - казала је она и позвала грађане да посјете овогодишње издање Сајма књиге.

На програму сутра

11 часова - Панел дискусија "Ћирилица у издаваштву"

12   часова - промоција књиге "Дидактичке вјежбе", у издању Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево

13  часова  - промоција издања Удружења књижевника Републике Српске

Сајам књиге биће отворен до 12. септембра, а радно вријеме је од 10 до 21 час.

План пријављених промоција на 27. Сајму књиге од 6-12.9. 2022. године

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана