Бањалучком књижевнику Ранку Павловићу награда "Момчило Тешић"

Б. П.
Бањалучком књижевнику Ранку Павловићу награда "Момчило Тешић"

ПОЖЕГА- Књижевна награда "Момчило Тешић", коју додјељују књижевне новине "Свитак" и лист за дјечју књижевност "Момчило" из Пожеге, за укупно књижевно дјело у области поезије и прозе за дјецу припала је бањалучком писцу Ранку Павловићу.

Одлуку је донио жири, који је радио у саставу Гордана Малетић (предсједник), Милијан Деспотовић и Бранко Стевановић (чланови).

-Савремени српски писац Ранко Павловић (Шњеготина Горња, код Теслића, 1943) објављује дуги низ година књиге за децу и одрасле. Као свестран стваралац, огледа се у свим књижевним родовима и врстама. У књижевности за децу нарочито је познат по бајкама и причама, баснама, као и музикалним и духовитим стиховима, пише у образложењу.

Жири је додао да Павловићеву књижевност за дјецу одликује везаност подједнако за изворну народну традицију и за садашњи тренутак и свијет дjетињства.

-Познат по свом истанчаном језику и стилу, он обликује своју прозу финим, маштовитим ткањем, добром карактеризацијом јунака и постепеним увођењем фантастичног у свет реалности. Његове приче за децу одликују елеганција и ведрина, али и загонетност и искорак ка оностраном. Ранко Павловић изградио је особен, препознатљив стил којим се осведочио као један од писаца класичне српске књижевности, наведено је у саопштењу.

Такође, жири је  једногласно одлучио да се књижевна награда "Момчило Тешић" за поезију додијели књижевнику Власти Н. Ценићу за збирку пјесама "Чуваркућа", објављену прошле године у издању Културно-просветног друштва "Троречје" и Института за дечју књижевност Ниш - Београд.

 

-Збирку песама „Чуваркућа“ Власта Н. Ценић посветио је свом завичају. Полазећи од куће као стожера и најважнијег животног простора за сваког човека, он је описује у склопу архетипског појма, посвећеног места и прибежишта коме се човек враћа. Посматрајући је као целину у простору, а затим и анализирајући њене делове, песник са много топлине описује облике, мирисе, атмосферу и драге људе који живе у њој. Он са љубављу и пијететом ствара стихове о породичној срећи посматрајући кућу феноменолошки, као живо биће, које у темељима има свој корен и змију заштитницу, а у домаћиновим прецима небеске чуваре, наводи се у саопштењу. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана