“Бајка о трешњи” Десанке Максимовић објављена у “Лагуни”: Приче које развијају осјећајност код дјеце

Илијана Божић
“Бајка о трешњи” Десанке Максимовић објављена у “Лагуни”: Приче које развијају осјећајност код дјеце

БАЊАЛУКА - Најљепше приче за дјецу које уче малишане о значају марљивости и врлина, садржане су у књизи “Бајка о трешњи” Десанке Максимовић која је објављена у ћириличном “Лагунином” издању.

Књига је намијењена школарцима од седам година до 12 година, а малишани ће читајући занимљиве и поучне бајке уживати у дивним илустрацијама које красе ову збирку.

У опису ове књиге “Лагуна” је навела да свијет бајки Десанке Максимовић дотиче најситније детаље из живота и открива све страхове, сумње и стрепње јунака које је лако завољети.

- Тај свет је близак народним предањима, али је увек у додиру са савременим окружењем. Важно је истаћи да су те приче разигране и племените. Оне развијају осећајност код деце пружајући им уживање у лепим сликама и језику, подстичући их на размишљање и показујући да је оно непознато и далеко заправо блиско и разумљиво - саопштили су из “Лагуне”.

Додали су да препоручују свим малишанима да завире у предиван свијет ових бајки и сазнају како су пужу украли кућу, шта се догодило Раку Кројачу, те да сагледају свијет под језером и открију како то траве говоре бакиним гласом.

Десанка Максимовић у својим дјелима истиче марљивост као људску врлину и труд који мора бити награђен. Управо је то поука и прве приче у збирци која носи назив “Три патуљка”. Иако на почетку патуљци крадљивци успијевају да се провуку без казне за оно што су урадили, на крају је они и те како плате и то својим животом. С друге стране, марљиви дјечаци на крају буду награђени за свој труд, иако се испочетка чинило да је он узалудан, јер увијек постоје они који ће украсти и покушати да се окористе туђим радом.

Поред ове занимљиве бајке, у збирци “Бајка о трешњи” су и приче “Бајка о лабуду”, “Три јагоде”, “Патуљак Кукурузовић”, “Цар играчака” и многе друге.

Идеје

Десанка Максимовић најпознатија је по својим пјесмама, ипак, она је била и приповједач, романсијер, а бавила се и превођењем. Идеје њених пјесама истицале су важност слободе, храбрости и оданости, с нагласцима на доброти и одрицању од користољубља. Исту идеју преносе и њене бајке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана