Арбутина: Ршумовићева књига интервјуа има књижевно-историјски квалитет

Танјуг
Foto: Агенције

БЕОГРАД- Књига "Презиме живота. Невезани разговори" доноси интервјуе које је новинарски водио песник Љубивоје Ршумовић са низом јавних личности, који су искрени и имају књижевно-историјске квалитет, изјавио је данас уредник Петар В. Арбутина.

Говорећи на промоцији, извршни директор Сектора за издавање књига Службеног гласника Арбутина је истакао да Ршумовић књигом заокружује слику доба и у контекст ширег разумевања ставља људе попут бившег градоначелника Београда Бранка Пешића или писца Меше Селимовића.

Међу интервјуима које је Ршумовић водио крајем седамдесетих и почетком осамдесетих година, за часопис Дуга или телевизију, налазе се песници Десанка Максимовић, Јевгениј Јевтушенко из Совјетског Савеза, Еуђенио Монтале из Италије , Оскар Давичо и Душко Радовић.

 "Ршумовић из своје поезије и разумевања песништва се супроставио другим песницима. Како је један књижевни критичар рекао: он наставља тога писца чак и када му се директно опире"; навео је Арбутина.

Ршумовић је рекао да је наслов позајмио од Максимовић, која је у једном тренутку била рекла: "Поезија је моје презмиме живота", а он јој се за ту синтагму захвалио се у предговору.

У књизи су и интервјуи са комунистичким функционерима Францом Шетинцом и Ђанкарлом Пајетом из Италије, директором Телевизије Београд Миланом Вукосом, директором Опере Народног позоришта у Београду Ђуром Јакшићем и председником Српске академије наука и уметности Павлом Савићем.

"Трудио сам се да разговарајући себе не експонирам и да пустим саговорнике да они причају оно што имају, а ја само да их наводим да они дефинишу одговоре као да ја немам појма о томе о чему питам", признао је пjесник.

Ршумовић је додао да није успео да скине све снимљене интервјуе које има, и да ће "Презиме живота. Невезани разговори" можда имати наставак, пошто је разговарао и са личностима какав је био норвешки командос из Другог свjетског рата Кнут Хаугланд.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана