Андрићев институт представио 19 наслова

Срна
Андрићев институт представио 19 наслова

БЕОГРАД- Андрићев институт из Вишеграда дана је на манифестацији "Књига на сајму, Сајам у срцу" представио 19 својих овогодишњих наслова, које су објавила одјељења за историју, српски језик и књижевност.

О издањима Андрићевог института, завршног дана манифестације на Београдском саму, говорили су руководиоци одјељења за историју и српски језик Мирослав Перишић и Милош Ковачевић, као и члан Управног одбора Института Александра Вранеш, која је промовисала наслове одјељења за књижевност.

Ковачевић је оцијенио да је ова година била најплоднија у оквиру издавачке дјелатности Института, јер су штампане књиге и публикације које одражавају рад из претходне године, када се због вируса корона све одвијало отежано.

Он је истакао понос на оно што је урађено, а ријеч је о изузетно значајним зборницима са научних скупова посвећених идентитетским питањима српског језика, драмском стваралаштву Душана Ковачевића и књижевно-језичком стваралаштву Драгослава Михаиловића.

Ковачевић је објаснио да је овогодишњи зборник о језику посвећен морфологији, која је само срце граматике. "То је први зборник који су направили Срби од распада бивше Југославије и резултат је ангажмана свих катедри за српски језик, почев од Бањалуке и Пала преко Никшића до оних у Србији“, нагласио је Ковачевић.

И одјељење за историју, према оцјени његовог руководиоца Мирослава Перишића, иза себе има успјешну годину, у којој су штампане "Историјске свеске" и два наслова везана за књижевне великане Иву Андрића и Јована Дучића.

"Ријеч је о издањима која се тичу Андрићевих дипломатских списа, односно Дучићевих дипломатских извјештаја. Оба велика књижевника су значајна за историју, јер су били дипломате у великим европским центрима", указао је Перишић.

Према његовим ријечима, и ове године се показало да су "Историјске свеске" као часопис отворен за све садржаје, изузетно читане и да их читалачко тржиште тражи.

Вранеш је навела да је одјељење за књижевност ове године објавило 11 издања у оквиру едиција "Научни скупови – посебна издања", "Српски класици", "Андрићева библиотека" и "Културе у сусрету".

"Одељење за књижевност, ни у време короне, није прекидало свој рад. Радили смо интензивно и континуирано и издања нашег одељења су резултат посвећених научних истраживања, истрајне бриге за књигу и читање и поверења свих наших сарадника“, истакла је Вранеш.

На манифестацији "Књига на сајму, Сајам у срцу", која је почела 17. децембра, а данас ће бити завршена, учествовало је око 100 излагача из Србије и региона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана