Амосу Озу књижевна награда “Франц Кафка”

Танјуг
Амосу Озу књижевна награда “Франц Кафка”

Праг - Један од најпознатијих израелских писаца данашњице Амос Оз добитник је овогодишње међународне књижевне награде “Франц Кафка” за своје приче о животу у јеврејској држави, преноси Танјуг.

Оз ће награду и чек на 10.000 долара примити у октобру на церемонији у Прагу, саопштило је Удружење Франц Кафка које додјељује награду.

Оз, 74-годишњи писац рођен у Јерусалиму из пољско-руске породице, најпознатији је по хумору и машти које користи у својим дјелима преведеним на преко 40 језика.

Најпознатија дјела Амоса Оза су романи “Мој Михаел” (1968), “Брдо лошег савјета” (1976) и “У земљи Израелу” (1983), у којима је дао, како многи сматрају, најупечатљивије портрете Израелаца икада представљене.

Током година писац и мировни активиста који је презиме Клауснер промијенио у Оз, хебрејску ријеч за снагу и храброст, добио је бројне награде укључујући и Израелску награду за књижевност 1998. и њемачку Гете награду 2005. године, преноси АФП.

Награда Кафка, названа по књижевнику и аутору

“Метаморфозе”, “Процеса” и “Замке”, први пут је додијељена 2001. Међу ранијим добитницима су и Харуки Мураками, Филип Рот, Харолд Пинтер, Вацлав Хавел.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана