“Алхемичар” Паула Коеља у новом издању на српском језику

И. Б.
“Алхемичар” Паула Коеља у новом издању на српском језику

БАЊАЛУКА - Књига “Алхемичар”, једно од најпознатијих и најпопуларнијих дјела Паула Коеља, наћи ће се на полицама књижара у новом “Лагунином” издању, а читаоцима ће бити доступна од 22. фебруара.

Дјело је на српски језик превео Радоје Татић, а биће објављено на латиници.

Писац Пауло Коељо на првим страницама књиге написао је посвету српским читаоцима у овом издању: “Мојим српским читаоцима, с љубављу, Пауло Коељо”.

- Сваких неколико деценија излази књига која заувек мења животе својих читалаца. “Алхемичар” је једна од таквих књига. Са више од сто педесет милиона примерака продатих широм света, овај роман, који је ушао у Гинисову књигу рекорда као најпревођенији на свету, постао је савремени класик коме се сви диве - наведено је на сајту “Лагуне”.

Прича прати Сантјага, андалузијског пастира, који одлази у египатску пустињу како би нашао скривено благо, а ово дјело, према оцјени критике, плијени једноставношћу и инспирише мудрошћу.

- Нико не зна какво је благо у питању ни да ли ће Сантјаго савладати препреке које му стоје на путу, али оно што почиње као потрага за световним богатством претвара се у трагање за богатством које се налази у нама самима - наведено је у “Лагунином” опису књиге.

Говорећи о овом дјелу Кензабуро Ое, добитник Нобелове награде за књижевност, казао је: “Пауло Коељо зна тајну књижевне алхемије”.

О “Алхемичару” је говорио и М. Скот Пек који је истакао да је ово мудра и инспиративна прича о ходочашћу које би требало да буде круна сваког живота.

“Алхемичар” је први пут објављен 1988. године у Бразилу, а Пауло Коељо је написао да ову књигу тад нико није запазио. У предговору ове књиге је написао: “Извесни књижар из североисточног кутка земље саопштио ми је да је за првих недељу дана по изласку из штампе купљен један једини примерак”. Како је казао, издавач му је раскинуо уговор, али њега то није омело и натјерало да одустане од својих снова. “Кренуо сам да куцам на врата других издавача. Једна су се отворила: издавач који ме је иза њих дочекао поверовао је у мене и у моју књигу и пристао да пружи “Алхемичару” још једну прилику. Полако, за њу се рашчуло од уста до уста и коначно је почела да се продаје - 3.000 примерака, па 6.000, па 10.000, књигу по књигу”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана