Александар Чотрић добитник награде "Ана Франк"

Танјуг
Foto: arhiva

БЕОГРАД- Књижевник Александар Чотрић овогодишњи је добитник Међународне награде "Ана Франк", коју додјељују Издавачка кућа "Феникс" и Фондација за културну и научну афирмацију и презентацију "Македонија презент" из Скопља, саопштио је жири награде.

Награда се од 2010. године додјељује за укупан књижевни допринос у културној комуникацији, сарадњи и размјени, посебно у књижевности за дјецу и младе.

У образложењу жирија, на чијем челу је проф. др Христо Петрески, наводи се да је "Александар Чотрић писац за децу и младе и аутор бројних књига и антологија. Преведен је на више од тридесет језика, а посебно је познат по својим афоризмима за одрасле и дјецу.

Преводи са македонског на српски. Добитник је низа награда и признања" Чотрић је први аутор чији су афоризми заступљени у читанкама од првог до четвртог разреда основних школа у Србији. Поред осталих, приредио је Антологију српског афоризма за дјецу "Раздељак" и Антологију савременог стваралаштва за јдецу српских писаца у расејању (са Љубишом Симићем).

Овогодишњи добитници признања "Ана Франк", поред Александра Чотрића, су Кристина Николовска (Северна Македонија) и Ивица Баковић (Хрватска).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана