Академику Данилу Басти награда "Доситеј Обрадовић"

Танјуг
Foto: Архива

Награда "Доситеј Обрадовић" за животно дјело припала је ове године академику Данилу Басти, саопштила је данас Задужбина "Доситеј Обрадовић".

"Критички поглед на дјело и дјелатност Басте указује на човјека широког распона интересовања и ангажовања. Средишње подручје његовог рада, у првом реду, чине политичка и правна филозофија класичног њемачког идеализма", каже се у образложењу жирија, који је награду додијелио једногласно.

Како је истакнуто, Баста нарочиту пажњу поклања српској филозофскоправној традицији и богатој духовно-научној баштини Правног факултета у Београду, а превео је са њемачког језика читаву библиотеку филозофских и научних дјела Канта, Фихтеа, Шелинга, Ничеа, Кауфмана, Шмита, Јасперса, Маркузеа, Касирера и других.

"Надахнут слободарским и хуманистичким идејама, Баста је поштено и родољубиво настојао да у Србији афирмише право као културну творевину чија је сврха правда, а достојанство и слободу човјека као врховне вриједности и највишу мјеру правног поретка", оцијенио је жири.

На тај начин Баста се показује као достојан сљедбеник својих великих узора Доситеја Обрадовића, Вука Караџића, Јована Стерије Поповића, Слободана Јовановића, Ђорђа Тасића, Божидара С. Марковића, Радомира Лукића и Михаила Ђурића и њиховог етоса интелектуалног ангажовања, наводи се у саопштењу.

"Увјерени смо да је академик Баста, неуморни прегалац и поштовалац Доситејевог просветитељског дјела, по свему заслужан и достојан да прими награду с Доситејевим именом и знаком", одлучили су чланови жирија Мирко Васиљевић, Славко Гордић, Војислав Јелић, Марко Недић и Драган Симеуновић на сједници 17. децембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана