Златни лав за филм Издалека

Приредила: Мирна Пијетловић
Златни лав за филм Издалека

Венеција - Венецуелански редитељ Лоренсо Вигас освојио је награду "Златни лав" за најбоље остварење на 72. венецијанском филмском фестивалу, својим филмом "Издалека".

Вигас је награду посветио својој земљи, која пролази кроз период политичке и економске нестабилности. 

- Имамо неке проблеме, али смо веома позитивни. Ми смо један невјероватан народ - изјавио је Вигас.

Додјелом награда тако је спуштена завјеса на један од највећих свјетских филмских фестивала који, поред врхунских филмова, окупља и највећа имена свјетске кинематографије.

Награду за најбољу режију и Сребрног лава добио је, такође, јужноамерички редитељ, Аргентинац Пабло Траперо за трилер "Клан", а награду жирија отишла је у руке америчком тандему Чарлију Кауфману и Ђуку Џонсон за анимирани филм "Аномализа". 
За најбољу глумицу Фестивала проглашена је Италијанка Валерија Голино за улогу у породичној драми "За твоју љубав", а за најбољег глумца Француз Фабрис Лукини за улогу у филму "Хермелин". 

Жири, којим је предсједавао мексички режисер Алфонсо Карон, одабрао је побједнике 72. фестивала у Венецији на којем је у конкуренцији био 21 филм.

Најстарији филмски фестивал у свијету завршен је у суботу увече послије 11 дана током којих су се појавили, између осталих, Џејк Џиленхал, Тилда Свинтон, Кристин Стјуарт и Џони Деп.

На црвеном тепиху није недостајало гламура, али сцене на великом платну ближе су стварности.

Три ријечи дефинисале су овогодишњу смотру филма у Венецији - "инспирисано истинитим догађајима".

Сурова стварност је била неизбјежна на овогодишњем фестивалу, а већина филмова као да је била екранизација вијести из црне хронике.

- Не бих рекао да се ради о недостатку креативности. Проблеме појединаца у модерном друштву сада требамо да размотримо из другог, реалнијег угла - казао је Алберто Барбера, директор Венецијанског филмског фестивала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана